Naslovna Poljoprivreda IPARD: izdvojeno 100 miliona evra za srpske poljoprivrednike

IPARD: izdvojeno 100 miliona evra za srpske poljoprivrednike

54
0

Zamenica šefa misije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva prisustvovala je danas ceremoniji predstavljanja IPARD projekta firme Grow Rasad u Irigu. Podsećamo, on obuhvata izgradnju plastenika i kupovinu opreme.

Tom prilikom, Halačeva je istakla da je za srpske poljoprivrednike u okviru tog projekta obezbeđeno 100 miliona evra. Halačeva je rekla da je do sada bilo 15 IPARD poziva, odnosno 1.400 potpisanih ugovora sa srpskim poljoprivrednicima, kojima je isplaćeno preko 100 miliona evra.

Izvor: IPARD fondovi

„Grow rasad je odlična ilustracija mogućnosti koje nudi EU IPARD program što pokriva većinu ulaganja u imanje, prehrambenu industriju i razvoj seoskog turizma,“ rekla je Halačeva. „EU fondovi direktno su dostupni poljoprivrednicima te im obezbeđuju 60-70 odsto refundiranja njihovih troškova bez kredita. U okviru IPARD3 obuhvaćena je poljoprivreda prihvatljiva za životnu sredinu“.

IPARD mere idu lagano napred

Vlasnik kompanije Grow Rasad, Milutin Karas, istakao je da novi plastenik predstavlja ne samo građevinski objekat od stakla i metala, već simbol posvećenosti zaposlenih u toj kompaniji. On ističe da kroz savremen pristup, bez stvaranja otpada, postavljaju nove standarde u poljoprivredi i aktivno doprinose očuvanju životne sredine.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Karas naglašava da na površini od 2-3 hektara ne proizvode nikakvu otpadnu vodu, zahvaljujući upotrebi makro i mikro filtera u njihovoj pametnoj sobi. Posebno ističe pozitivan uticaj njihovog staklenika na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Prema rečima vlasnika holandske kompanije Amelia Construction, Mišela Lakroisa, Grow Rasad je osnovan 2008. godine kao zajednički projekat Srbije i Holandije, koristeći kapital, opremu i znanje obe zemlje. Projekat izgradnje staklenika započet je 2023. godine i uz podršku Evropske unije uspešno je realizovan. Lakrois ističe da ovaj rasadnik ne služi samo potrebama Srbije, već može da snabdeva i širu regionalnu zajednicu.

Foto: Pixabay/Raten-Kauf

Kompanija Grow Rasad dobila je upotrebnu dozvolu na 350 dana, a Evropska unija je partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu ove godine. Program IPARD služi kao sredstvo integracije srpske poljoprivrede u zajedničku poljoprivrednu politiku Evropske unije, nudeći stabilnost i prosperitet.

Promocija IPARD programa u Kuli

U sredu, 3. aprila, u Svečanoj sali Skupštine opštine Kula, Lokalna akciona grupa „Srce Bačke“ organizuje prezentaciju aktuelnih mera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju putem programa IPARD 3. Početak prezentacije je zakazan za 12 časova. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će prisutnima pružiti detaljne informacije o otvorenim i planiranim konkursima.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Na prezentaciji će biti obuhvaćene sledeće mere:

  • Mera 1 – Mašine i izgradnja. Ova mera podrazumeva podršku investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Time obuhvata i podršku investicijama u nabavku poljoprivredne mehanizacije i izgradnju objekata.
  • Mera 3 – Prerada i marketing. Fokus ove mere je na investicijama u fizičku imovinu koje se odnose na preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.
  • Mera 7 – Ruralni turizam. Ova mera ima za cilj diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja u ruralnim područjima putem osnivanja malih preduzeća i otvaranja radnih mesta. Ovo uključuje diversifikaciju poljoprivrednih aktivnosti i podsticanje ekonomskih aktivnosti u ruralnim sredinama.

Izvori: RTV, Vojvodina uživo