Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija IPARD: Organizuju se info sesije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

IPARD: Organizuju se info sesije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

64
0

Podrška poljoprivrednicima kroz IPARD III program otpočela je nedavno, otvaranjem poziva za Meru 1 –  investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Dotični će biti otvoren sve do 24. maja ove godine. Zbog toga je Uprava za agrarna plaćanja organizovala seriju informativnih radionica na kojima će se objašnjavati za koga je Mera 1 namenjena, kako se prijaviti, koje su najčešće greške prilikom aplikiranja, i publika će imati priliku da postavlja pitanja stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvor: IPARD Srbija – zvanični Instagram nalog

Očekivano trajanje informativnih sesija je do 90 minuta. Prisustvo na ovim sesijama je besplatno. A evo i zvaničnog rasporeda tih informativnih sesija:

  • Beograd, u četvrtak, 21. marta, s početkom u 10:30 časova – EU info centar, Kralja Milana 7
  • Niš, u utorak, 26. marta, s početkom u 13 časova – EU info kutak, Vožda Karađorđa 5
  • Novi Sad, u petak, 5. aprila, s početkom u 12:00 časova – adresa će biti objavljena naknadno.

šesti javni poziv

IPARD sesije, detaljnije

Na sesijama će se razmatrati i budući pozivi, kao i ostale mere dostupne kroz program IPARD III. Trenutno aktuelni konkurs usmeren je na poljoprivrednike koji planiraju da investiraju u fizičku imovinu, poput izgradnje i opremanja objekata na gazdinstvima, kao i na one koji bi podigli nove, višegodišnje zasade voća ili obnovili postojeće. Ovaj konkurs obuhvata sektore poput mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Prema planu, naredni javni poziv se očekuje u aprilu za Meru 3, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu, posebno u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Izvor: Shutterstock/goldyg

U sedmogodišnjem ciklusu IPARD III (2021-2027), EU je opredelila 288 miliona evra, što će uz doprinos Republike Srbije i privatne doprinose korisnika, obezbediti preko 580 miliona evra za sektor poljoprivrede i ruralni razvoj.

IPARD III obuhvata Mere 3 i 7, dok se pripremaju i Mere 4, 5 i 6. Više informacija o ovim merama možete pronaći na veb stranicama Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Pixabay

Pored toga, Evropska unija je već podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre početka IPARD II programa, koji je imao alokaciju od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće dodatne mogućnosti za srpske poljoprivrednike i obezbediti dodatnih 288 miliona evra podrške EU.

Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a uključuju povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podršku ruralnim preduzećima i zajednicama, kao i razvoj ruralne infrastrukture.

Izvor: AgroTV