Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Iran, grad, maline; dodajemo još vesti danas

Iran, grad, maline; dodajemo još vesti danas

109
0

Kako je Iran ključan po srpski agrar? Kolika je šteta koju je recentni grad naneo? I šta ćemo sa vinovom lozom ove sezone nakon nevremena? Nova tura vesti, idemo.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Srbija i Iran, da paor bude miran

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je, nakon sastanka sa zamenikom iranskog ministra poljoprivrede Hamidom Rasulijem u Beogradu, da Iran pokazuje interes za uvoz goveđeg i pilećeg mesa iz Srbije.

Martinović je naglasio da je Rasuliu, koji je takođe direktor državne poljoprivredne kompanije „Agriculture Support Services Company“, predstavio mogućnosti saradnje u oblasti proizvodnje i distribucije semenske robe iz Srbije na iranskom tržištu.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 

Ministar je istakao da je dosadašnja saradnja između dve zemlje bila veoma intenzivna i da su razgovarali o prioritetima srpskog ministarstva za naredni period, uključujući sveobuhvatnu saradnju u poljoprivredi. Posebno je naglasio značaj proizvodnje i distribucije srpske semenske robe u Iranu, kao i saradnju sa visokoobrazovnim institucijama poput poljoprivrednih fakulteta i instituta.

Takođe, Martinović je rekao da su razgovarali o mogućnosti plasiranja svih vrsta poljoprivrednih proizvoda na iransko tržište, koje je veliko i zahtevno. Iran je izrazio potrebu za uvozom goveđeg i pilećeg mesa iz Srbije, što predstavlja značajnu priliku za srpske poljoprivredne proizvođače. Ministar je naglasio da Srbija može izvoziti velike količine, s obzirom na prerađivačke i proizvodne kapacitete, posebno za veštačko đubrivo koje Iran veoma traži.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Na kraju, Martinović je u ime predsednika i Vlade Srbije izrazio duboko saučešće Islamskoj Republici Iran i iranskom narodu zbog iznenadne i tragične smrti njihovog predsednika i ministra inostranih poslova.

Kad udari grad, prvo strada sâd

Tokom protekle nedelje, vreme u celoj zemlji je bilo promenljivo i nestabilno, sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Delovi Srbije su bili pogođeni gradonosnim oblacima, posebno opština Ivanjica, gde je nevreme desetkovalo zasade maline.

Photo by Cody A on Unsplash

U zaseoku Gornji Čerimani, selo Medovine, grad je padao više od pola sata, prouzrokujući ogromnu štetu na poljoprivrednim usevima. Radomir Komatina, stariji žitelj sela, izjavio je da nešto slično nikada nije video. On je rekao da, ako neko zamisli da list na bukvi nije ostao, može zamisliti razmere štete. Nebo se, prema njegovim rečima, spustilo i uništilo rod na preko 80 stabala šljiva, jabuka, trešnji, dok su maline potpuno uništene.

Milan Ćeriman, njegov komšija, takođe je dao izjavu. Dodao je da su uspeli da se sklonimo na vreme i jedino što su mogli je da posmatraju kako im grad uništava useve, te da tako nešto nikada nije video. Tamni oblak koji je doneo obilne padavine i grad izazvao je manje probleme u gradskom području opštine Ivanjica, dok je najveću štetu prouzrokovao u seoskom području, upravo tamo gde se ovih dana očekivao rod „crvenog zlata“.

Vinova će rasti – da li se da spasti?

Vinova loza u valjevskom kraju je trenutno u fazi cvetanja, što predstavlja ključnu nedelju za budući rod. Jovan Milinković, savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Valjevo, obratio se medijima. Govorio je pretežno o uticaju vremenskih prilika na lozu i merama zaštite.

Prema njegovim rečima, tradicionalno se tokom cvetanja u vinogradima ništa ne radi, ali prošla godina je pokazala da je tretman neophodan kada su česte kiše, čak i tokom cvetanja. Tretman se obavlja isključivo fungicidima kako bi se zaštitilo od plamenjače i pepelnice. Milinković je naveo nekoliko fungicida koji se koriste.

Izvor: „Hrana iz kraja“

Tretmane treba obavljati rano ujutro ili kasno uveče. Tako bi se izbegla šteta na pčelama koje skupljaju polen sa cvetova vinove loze. Iako fungicidi ne truju pčele, mogu im ometati povratak u košnice zbog gubitka feromonskog mirisa. Milinković je naglasio da je ovaj period najvažniji za lozu i da se tretmani moraju pažljivo planirati.

On je objasnio da su tretman obavili pre početka cvetanja. A u zavisnosti od vremenskih uslova, možda će biti potreban još jedan tretman sada i još jedan kada se bobice formiraju. Cvetanje i oplodnja mogu se završiti za tri do četiri dana kada su uslovi povoljni. Milinković je zaključio da je ovo najvažniji period u vinogradu tokom cele godine.

Izvori: AgroTV (1, 2), Dobro jutro