Naslovna Poljoprivreda Italija na 91. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu: „Hrabro napred“

Italija na 91. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu: „Hrabro napred“

114
0

Italija i Srbija, ekonomski koliko i kulturološki, imaju mnogo veza, što je pogotovo evidentno na polju poput savremene poljoprivrede. A na koji način će Italija ove godine pokazati ovu međupovezanost sa našom zemljom? Pa, jednim markantnim učešćem na jednom od najvećih poljoprivrednih događaja u Evropi. Istražimo.

Izvor: Novosadski sajam

Italija i ove godine gost u Srbiji

Italijanske kompanije će ove godine imati aktivnu prisutnost na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji se održava od 18. do 23. maja na Novosadskom sajmu, najavljeno je u Italijanskoj agenciji za spoljnu trgovinu (ICE).

Nj. E. ambasador Italije u Republici Srbiji, Luka Gori, istakao je da Italija tradicionalno predstavlja jednog od ključnih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije, te da je prošle godine bila zemlja-partner na Poljoprivrednom sajmu. „Sigurni smo da će se naše kompanije dobro predstaviti, jer saradnja sa Novosadskim sajmom je uvek plodonosna“, naglasio je Gori.

Izvor: Novosadski sajam

Antonio Ventreska, koji obavlja funkciju direktora beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, istakao je da će ove godine 11 italijanskih kompanija izložiti svoje proizvode i usluge u okviru zajedničke izložbe u Hali 1 na Poljoprivrednom sajmu. Pored poznatih učesnika iz prošle godine, predstaviće se i neka nova preduzeća, među kojima su ona koja se bave preciznom poljoprivredom i konceptom poljoprivrede 5.0. Ventreska je najavio i seminar planiran za 20. maja u 12 časova, koji će se fokusirati upravo na poljoprivredu 5.0.

Sajam u znaku pluralnosti događaja

Nikola Lovrić, koji obavlja funkciju generalnog direktora Novosadskog sajma, istakao je da osim Poljoprivrednog sajma, Novosadski sajam organizuje još tridesetak manifestacija godišnje, uključujući Sajam lova i ribolova, Dane energetike, Art Ekspo i Međunarodni sajam turizma, što pruža mogućnost za saradnju i na drugim događajima.

Izvor: Novosadski sajam

Italija je prošle godine bila Zemlja partner treći put, kao što je to bila i 2016. i 2019. godine, dok je 2015. bila Zemlja prijatelj.

Na ovogodišnjem 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji nosi oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, snažnu podršku pruža Evropska unija kao Partner priredbe. Pored najvećeg događaja u agrobiznisu, podršku pružaju i:

  • Globos osiguranje kao Generalni sponzor
  • Al Dahra kao Zlatni sponzor
  • Banka Poštanska štedionica kao Banka partner
  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu
  • Grad Novi Sad
  • Kite DOO.

Izvor: AgroTV