Naslovna Blog Izveštaj sa SPIT smotre u Kaću

Izveštaj sa SPIT smotre u Kaću

109
0

Osamnaesta po redu Smotra poljoprivrede, industrije i trgovine SPIT u Kaću je održana dan kasnije zbog nevremena, ali i pored toga je posećenost bila velika. Organizator ove manifestacije je dobro poznati „Klub 100P Plus“, koji ima preko 3.000 aktivnih članova.

Izvor: KITE d.o.o. zvanična Facebook stranica

SPIT po 18 put

Predsednik Kluba 100P Plus Vojislav Malešev dao je izjavu povodom organizovanja SPIT-a, gde se dotakao odlaganja manifestacije zbog oluje. „Očekivali smo kišu, ali ovakvu oluju nismo. Za mojih 65 godina ne pamtim ovakvo nevreme. U petak smo sve namestili, a onda je vetar nosio stolove, šatore, mobilni toalet se skroz raspao i delove smo pronašli na 800 metara udaljenosti,“ prisećao se Malešev. „Srećom nije bilo grada i ništa od mehanizacije nije oštećeno. Pojedini izlagači su odustali jer je sve manje ljudi koji su u mogućnosti da kupe novu mehanizaciju. I podrška države kroz subvencije je sve manja i manja.“

Za veliki broj pokrajinskih ratara, SPIT je jedina prilika da se direktno upoznaju sa radom poljoprivredne mehanizacije i opreme. Na ovoj manifestaciji mogu da razmene i uporede svoja iskustva sa ostalim agrarnim proizvođačima i ekspertima za mehanizaciju. Pritom, mogu i da se neposredno od zastupnika i proizvođača informišu o specifikacijama i mogućnostima traktora, kombajna i priključne mehanizacije.

Izvor: KITE d.o.o. zvanična Facebook stranica

Miodrag Gvozdenac, poljoprivredni proizvođač iz Čuruga, izjavio je da je redovni posetilac SPIT-a. „Svake godine posećujemo ovu manifestaciju. Veoma smo zadovoljni i puno nam znači da vidimo mašine u radu. One sve imaju neku cenu, sve su u suštini kvalitetne, ali najbolje je da se vide kako rade i šta sve mogu i umeju. Tako možemo da vidimo da je to ono o čemu se priča, što fabrika kaže, ili je na terenu druga stvar,“ naglasio je Gvozdenac.

Idealna manifestacija za promovisanje mašina

Tokom trajanja SPIT-a, posetioci su mogli da se upoznaju sa radom bezmalo 25 mašina, koje su svoja umeća pokazala na delu oranice gde se smotra održala. Zastupnici i proizvođači poljoprivredne mehanizacije i opreme su obavezni na ovim festivalima. Firme poput „Tupanjac“ iz Futoga i „KITE d.o.o.“ iz Novog Sada nastoje da kupcima predstave svoju ponudu i kroz praktičan prikaz rada na polju dočaraju mogućnosti mašina.

Izvor: KITE d.o.o. zvanična Facebook stranica

„Naša firma je osnovana 1954. godine i osnovao ju je moj deda, preuzeo tata i evo ja sam treća generacija koja se bavi ovim poslom,“ izjavio je Branislav Tupanjac, vlasnik pomenute futoške istoimene firme. „Nadam se da će i moji sinovi nastaviti ovu porodičnu tradiciju. Prioritet nam je domaće tržište, ali pored toga izvozimo i za Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Bugarsku, a nedavno smo otvorili i tržište Slovenije. Prvi proizvod su nam bili špartači, zatim sve vrste drljača, podrivači, gruberi i poslednji proizvod nam je tanjirača.“

Izvor: AgroKlub

Pogledajte i: 18. SPIT Smotra u Kaću