Naslovna Poljoprivreda Izvoz maline obećava, uvoz ribe zabrinjava

Izvoz maline obećava, uvoz ribe zabrinjava

106
0

Prema najnovijim informacijama, izvoz maline i drugog voća beleži uspehe. Međutim, uvoz ribe ukazuje na problem koji treba adresirati. Budući da srpski agrar dobrano zavisi od obe grane pomenute u ovom uvodniku, valjalo bi pogledati brojke.

Foto: Pixabay

Izvoz maline i voća: statistika

U periodu od januara do kraja oktobra ove godine, Srbija je izvezla 845 tona sveže maline, čija je vrednost gotovo 1,7 miliona evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Što se tiče izvoza smrznute maline, do kraja oktobra, izvezeno je 57.612 tona, čija ukupna vrednost prelazi 237 miliona evra. Najčešće destinacije za izvoz uključuju Nemačku, Belgiju, Holandiju i SAD.

U širem kontekstu voćarstva, Srbija je u prvih deset meseci izvezla 316.790 tona voća, dok je uvezla 234.673 tone, uglavnom južnog voća. Vrednost izvezenog voća iznosila je oko 622 miliona evra, dok je vrednost uvezenog voća bila blizu 245 miliona evra.

Uvoz ribe: statistika

Dakle, uspeh voća je stamen, barem za ovu sezonu. Sa druge strane, Srbija nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta. Primera radi, cena živog šarana u marketima kreće se od 670 do 800 din/kg.

Savetnica u Privrednoj komori Srbije Mirjana Miščević povodom početka Božićnog posta je dostavila informacije vezane za ribu. „Godišnje Srbija uveze 41.328 tona ribe u vrednosti od oko 138 miliona evra, a ukupna proizvodnja i ulov ribe iznose oko 8.156 tona,“ naglasila je Miščević za medije.

Što se tiče cena, otkupna cena živog šarana u ribnjaku iznosi 520 dinara po kilogramu, uz obračun PDV-a, dok se cena živog šarana u marketima kreće u rasponu od 670 do 800 dinara po kilogramu. Kotlet šarana u marketima može se pronaći po ceni od 1.300 do 1.500 dinara po kilogramu.

Foto: Pixabay

Cene smrznute ribe u najvećim trgovinskim lancima u Srbiji variraju, te se kreću od 400 do 600 dinara za skušu, od 600 do 900 dinara za oslić, i od 900 do 1.700 dinara za pastrmku. Miščević preporučuje da se riba nabavlja isključivo u registrovanim objektima pod veterinarskom inspekcijom, što uključuje i prisustvo takvih objekata na pijacama.

Izvor: AgroTV, Dnevnik

Prethodni tekstKonkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata
Sledeći tekstJavni poziv za učešće na međunarodnom sajmu „PROWEIN“