Naslovna Vesti Izvoz srpske poljoprivrede biće veći od 3 milijarde dolara

Izvoz srpske poljoprivrede biće veći od 3 milijarde dolara

274
0

Očekivanja su da će učešće poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu Srbije ove godine biti oko 15 odsto.

„Izvoz će, i pored otežanih uslova, iznositi nešto više od tri milijarde dolara“, izjavio je agroekonomista Milan Prostran.

Prinos kukuruza, čija je berba počela, biće, kako kaže, rekordan.

Foto: Printscreen/NovaS

„Takođe, bila je dobra žetva pšenice. Isto tako, suncokret se privodi kraju, dok će soja dati jednu prosečnu proizvodnju. Dakle, tih četiri, pet kultura – pšenica, kukuruz, suncokret, soja i nešto šećerne repe, odrediće dve trećine ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini“, navodi Prostran za portal Biznis.rs

On je dodao da će poljoprivreda ove godine dati veliki doprinos privrednom razvoju zemlje i izneo procenu da će učešće poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu Srbije ove godine biti skoro 15 odsto.

Foto: Pixabay

Ovogodišnji izvoz, kako kaže Prostran, iznosiće nešto više od tri milijarde dolara.

„Najveći doprinos izvozu daće vodeće kulture – pšenica i kukuruz. Tu je i izvoz ulja, sojinih proizvoda, ali i određenih vrsta voća koje su u ovim teškim uslovima išli malo usporenije“, naveo je Prostran.

Ono što, prema njegovim rečima, najviše zabrinjava jeste povećan uvoz nekih proizvoda koji nema potrebe da se uvoze.

Svinjsko meso
Foto: Pixabay

„To se pre svega odnosi na svinjsko meso koje je zauzelo prvo mesto u uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što svakako zaslužuje jedno ozbiljno razmatranje”, ističe Prostran.

Kako kaže, ono što moramo da uvozimo jesu kafa i južno voće, dok uvoz svinjskog mesa samo šteti spoljnotrgovinskom bilansu.

Izvor: FoNet

Prethodni tekstUzgajivačima junadi dva miliona evra pomoći od države
Sledeći tekstAvgust oborio rekord u ceni hrane od starta pandemije