Naslovna Lov i divljač Jagode! Obuka! Lovstvo! Mleko! Nove vesti za novo jutro

Jagode! Obuka! Lovstvo! Mleko! Nove vesti za novo jutro

74
0

Stigle prve domaće jagode. Obuka za trgovanje na produktnoj berzi počelo. Imlek daje dobre vesti, a lovci dobijaju dobre vesti. I to je rezime – dobre vesti, svud redom. Čitajmo dalje, dragi paori!

Foto: Organela/Privatna arhiva

Na veletržnici stigle domaće jagode

Na Veletržnici Beograd, pojavile su se prve domaće jagode iz Begaljice, ali i dalje je zelena salata vodeći proizvod po obimu trgovine, sledi crni luk, jabuka i šargarepa, kako je navedeno u izjavi Veletržnice. Prošle nedelje zabeležen je i duplo veći promet tikvica i zelja.

Početne količine prvih domaćih jagoda iz Begaljice su male, ali očekuje se značajno povećanje prometa za samo 14 dana, usled povoljnih vremenskih uslova. Takođe, uskoro se tradicionalno očekuju jagode iz okoline Šapca, a očekuje se i pad cena ovog omiljenog prolećnog voća zbog pojave domaćih jagoda.

Izvor: Produktna berza – zvanična Fejsbuk stranica

Poljoprivrednici se spremaju da prometuju junački

Prvi segment obuke o trgovanju na Produktnoj berzi i upravljanju tržišnim rizicima, s ciljem pružanja osnovnih znanja o berzanskom poslovanju, održaće se 11. aprila u Privrednoj komori Vojvodine (PKV). Ovu obuku organizuju Privredna komora Vojvodine (PKV), Produktna berza Novi Sad, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Zadružni savez Vojvodine. Cilj je da šira poljoprivredna zajednica stekne osnovna znanja o tržištima, berzama, tržišnim algoritmima, predikcijama i upravljanju tržišnim rizicima, kao i da razume funkcionisanje robnih SPOT i terminskih berzi.

Predavači će biti Vlada Kovačević, direktor Produktne berze Novi Sad, doktor Mirela Tomaš Simin sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i agroekonomski analitičar Žarko Galetin. Teme obuhvataju aktuelnu situaciju na tržištu hrane, uzroke, posledice i predikcije, kao i teoriju cena poljoprivrednih proizvoda. Drugi deo obuke zakazan je za 18. april.

Izvor: Produktna berza – zvanična Fejsbuk stranica

U prethodnoj godini, nakon pregovora predstavnika nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine, formirana je Radna grupa Vlade Srbije za uređenje Produktne berze, s ciljem sistemskog rešavanja problema vezanih za trgovanje poljoprivrednim proizvodima. Do sada su izvršeni popisi skladištara i evidentiran njihov kapacitet. Ovakve obuke su pozdravljene od strane predstavnika poljoprivrednih proizvođača i smatraju ih dodatnim korakom ka unapređenju ovog sektora i olakšanom uključivanju, posebno malih poljoprivrednih proizvođača.

Imlek pokazao dobru stranu

„Imlеk“ je objavio da neće smanjivati visoku otkupnu cenu mleka u Srbiji, iako je ona među najvišim u Evropi. Kompanija će zadržati otkupne cene na trenutnom nivou sve dok ne bude sigurna u prinose i kvalitet hrane za životinje iz nove žetve.

Izvor: Imlek zvanični sajt

Tek kada se postignu određeni rezultati i potvrdi kvalitet hrane za stoku, kompanija „Imlеk“ će, u saradnji sa svojim dobavljačima, istražiti mogućnosti za zajedničke uštede, kako je navedeno u saopštenju. Kompanija ističe da će nastaviti svoju politiku redovnog isplaćivanja kooperanata bez kašnjenja, kao i do sada.

Sombor i lovstvo

Na temelju Javnog poziva za finansiranje programa i projekata koji podržavaju aktivnosti lovačkih društava i udruženja na području grada Sombora, kao i promociju lovnog turizma, potpisani su ugovori o dodeli sredstava s predstavnicima Lovačkog udruženja „Sombor“ i Lovačkog udruženja „Zapadna Bačka“.

Photo by Studio Advertizing: https://www.pexels.com/photo/hunter-standing-with-riffle-on-pulpit-16841212/

Gradonačelnik Grada Sombora, Antonio Ratković, potpisao je i uručio ugovore. Sredstva dobijena na osnovu ovih ugovora podržaće programe i projekte udruženja koji se bave:

  • održavanjem lovišta
  • troškovima čuvanja i održavanja istih
  • ulaganjem u razvoj lovišta
  • zaštitom i uzgojem divljači
  • tekućim troškovima udruženja
  • unapređenjem rada udruženja u oblasti lovnog turizma i srodnih segmenata.

Grad je izdvojio sredstva iz svog budžeta u iznosu od 2.000.000 dinara za podršku programima i projektima lovačkih udruženja. Prisustvovao je i Sava Dojić, član Gradskog veća za oblast finansija i privrede. Dotični je učestvovao u razgovoru s predstavnicima lovačkih udruženja i uručivanju ugovora.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3), Dnevnik