Naslovna Poljoprivreda Jaja bogata selenom uskoro u MAXI supermarketima

Jaja bogata selenom uskoro u MAXI supermarketima

620
0

Na rafovima Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnica, kupcima u Srbiji prvi put dostupna jaja bogata selenom. Ova inovacija rezultat je unapređenog koncepta ishrane koka nosilja. Projekat je razvijala Katedra za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Photo by Nick Fewings on Unsplash

Dva jaja veličine L dovoljna za dnevnu potrebu selena

Jaja bogata selenom kupci mogu pronaći pod brendom „Nature‘s promise“, privatnom robnom markom ovog trgovinskog lanca. Podsećamo da „Nature’s promise“ obuhvata širok spektar zdravijih proizvoda visokog kvaliteta.

Dobijen dodavanjem potpuno prirodnog dodatka ishrani koka nosilja, ovaj inovativni proizvod na domaćem tržištu obezbedio je mogućnost da se unosom samo dva jaja veličine „L“ zadovolji dnevna potreba organizma za selenom. Za neupućene, selen je mikroelement koji izuzetno pozitivno utiče na zdravlje čoveka.

jaje
Photo by Rachael Gorjestani on Unsplash

Prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta, je bio čeoni član razvojnog tima koji je upriličio ovaj inovativni koncept ishrane. „Ova naučna inovacija postignuta je dodavanjem inaktivisanog kvasca sa visokim sadržajem organskog selena u ishrani koka nosilja,“ istakao je Šefer. „Time je obezbeđena njegova bolja apsorpcija i, posledično, viši nivo deponovanja selena u jajima. Na ovaj način dobijen je proizvod koji sadrži više od 40 mikrograma selena na 100 grama jajčane mase.“ Naglasio je da je ova koncentracija selena dvostruko veća u odnosu na obična jaja.

Pozitivni uticaj selena

Jedan od najkorisnijih mikroelemenata, selen pozitivno utiče na zaštitu ćelija od oksidativnog stresa. Pritom, doprinosi normalnom radu štitaste žlezde, kao i normalnoj funkciji imunog sistema.

Photo by Cara Beth Buie on Unsplash

„Zemljište u Srbiji, a posledično biljke i životinje koje se njima hrane, je deficitarno selenom čiji je unos veoma značajan za zdravlje ljudi,“ navodi Šefer. „Reč je o antioksidansu koji sprečava negativan uticaj slobodnih radikala na DNK. Ima i pozitivnu ulogu u funkciji kardiološkog, endokrinološkog i koštanog sistema čoveka. Zbog toga sam veoma ponosan što smo uspeli da proizvedemo jaja bogata ovim esencijalnim mikroelementom i time građanima ponudimo namirnicu koja ga sadrži u visokim količinama i koja im je sada dostupna u najbližem Maxi supermarketu.“

Izvor: 24 Sedam