Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Javni poziv kod nas, javni apel u Evropi: malo novih vesti iz...

Javni poziv kod nas, javni apel u Evropi: malo novih vesti iz agrara

517
0

Koji je to novi Javni poziv za subvencije raspisan? Šta Evropska komisija ima da ponudi poljoprivrednicima u sopstvenom novom pozivu? Saznajte u pasusima ispod, dragi paori!

Poziv za subvencije u stočarstvu: pojedinosti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) objavilo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u oblasti stočarstva za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi za tekuću godinu, 2024.

krava
Photo by Etienne Girardet on Unsplash

Rok za podnošenje zahteva je od 11. marta do 11. aprila 2024. godine, putem platforme eAgrar ili porta ePodsticaji, za grla koja su predana klanici ili izvezena, ili su upućena na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija nakon isteka prethodnog roka za podnošenje zahteva, odnosno od 13. juna 2023. godine.

Zahtev se podnosi posebno za svaku vrstu tovnih grla, pri čemu se za istu vrstu tovnih grla podnosi jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje.

Foto: Pixabay

Pravo na podsticaje imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, te su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovili registraciju za tekuću godinu.

Dodatne informacije o ovom Javnom pozivu mogu se dobiti putem Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Dotični je dostupan na brojevima telefona 011/260-79-60 ili 011/260-79-61. Možete kontaktirati i centar Uprave za agrarna plaćanja na brojevima telefona 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, kao i na službenoj internet stranici eAgrar na adresi https://eagrar.gov.rs.

Izvor: Shutterstock/librakv

Kad Evropska komisija želi da razgovara sa paorima

Evropska komisija poziva poljoprivrednike da doprinesu online istraživanju. Time bi pomogli Briselu u identifikaciji izazova i problema s kojima se suočavaju, te olakšali procedure.

Glavni cilj je poboljšati razumevanje tereta koji poljoprivrednici trpe zbog procedura i pravila vezanih za finansijsku podršku u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) i drugih EU pravila u sektoru hrane i poljoprivrede.

„European_Commission.svg“, Fotografiju dostavila: European Commission, slika u javnom domenu
Izvor: Wikimedia Commons

Online upitnik za projekt „Pojednostavljenje – stav poljoprivrednika“, sa dvadesetak pitanja na jezicima svih članica EU, dostupan je za popunjavanje do 8. aprila, prema informacijama iz Evropske komisije.

Preliminarni rezultati će biti dostupni sredinom aprila. Pritom će do leta EU imati jasniju sliku glavnih administrativnih izazova koje poljoprivrednici susreću.

Foto: Pixabay

Ovi rezultati biće uključeni u detaljnu analizu. Tako će se bolje razumeti problemi koji otežavaju situaciju poljoprivrednicima, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU, u CAP i drugim politikama. Analiza će biti objavljena tokom jeseni.

Izvori: AgroTV (1, 2)