Naslovna Poljoprivreda Javni poziv, rešenja za naknade, pčele, maline – petak pun vesti iz...

Javni poziv, rešenja za naknade, pčele, maline – petak pun vesti iz agrara!

82
0

U današnjim vestima, saznaćete koji je javni poziv raspisan, kako ćemo rešiti odvodnjavanje i gde smo sa malinama i pčelarstvom. Idemo redom.

Foto: Pixabay

Javni poziv – za šećernu repu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja objavilo je Javni poziv za podnošenje zahteva za finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe za rod 2023. godine.

Pravo na finansijsku podršku imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da su aktivni i da su prijavili površine pod šećernom repom u skladu sa posebnim propisom o registraciji poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, ne smeju biti povezana lica prema propisu o porezu na dobit pravnih lica.

Image by Dorothe from Pixabay

Zahtev za finansijsku podršku podnosi se od 6. juna do 5. jula 2024. godine. Finansijska podrška iznosi 35.000 dinara po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, do maksimalno 500 hektara za prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

Poljoprivredni proizvođači mogu koristiti finansijsku podršku ako su celokupan prinos šećerne repe isporučili proizvođačima šećera na ugovorenim površinama. Proizvođač šećera može podneti samo jedan zahtev za odobravanje finansijske podrške po ovom Javnom pozivu.

Image by Katrina Robinson from Pixabay

Odvodnjavanje: rešavanje problema naknada počinje

JVP „Vode Vojvodine” započelo je slanje rešenja za naknadu za odvodnjavanje za fizička lica za 2023. i 2024. godinu. Prvo se rešenja dostavljaju obveznicima koji imaju registrovan nalog na portalu eUprave, što obuhvata 98.844 obveznika. Dostava štampanih rešenja putem JP „Pošta Srbije“ biće realizovana u narednom periodu.

Sva rešenja su izrađena na osnovu podataka dostavljenih od RGZ-a, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja, Sektora poljoprivredne inspekcije i Uprave za veterinu.

Izvor: Shutterstock/librakv

Rešenja su izdata u skladu sa izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, usvojenim na sednici Narodne skupštine Republike Srbije. Prema izmenama Zakona, od 1. januara 2024. godine, fizička lica i preduzetnici koji su vlasnici ili korisnici zemljišta upisanog u Registar poljoprivrednih gazdinstava neće plaćati naknadu za odvodnjavanje. Za ovu kategoriju obveznika, naknada za 2023. godinu je umanjena za 50%.

Obveznicima koji su platili više nego što su obavezni, a nemaju dospelih dugovanja iz prethodnog perioda, na njihov pisani zahtev biće izdata potvrda o više uplaćenim sredstvima. S tom potvrdom, obveznici se obraćaju Poreskoj upravi prema sedištu ili prebivalištu uplatioca, koja isplaćuje višak uplaćenog novca.

Foto: Pixabay

Za maline se čeka konferencija – danas

Današnji dan, tj. 7. jun, sa nestrpljenjem su iščekivali i proizvođači i otkupljivači maline, jer se upravo danas očekuje finalni dogovor oko početne otkupne cene ovog popularnog srpskog voća.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Martinović, najavio je konferenciju za novinare koja će se održati danas u 12 časova u zgradi Ministarstva poljoprivrede. Na toj konferenciji, ministar će javnosti saopštiti postignuti dogovor sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara u vezi sa početnom otkupnom cenom maline. Konferenciji će prisustvovati predstavnici obe sukobljene strane. Rezultate ćemo, svakako, objaviti ovde na „Boljoj zemlji“, prema tome ostanite u pripravnosti.

Foto: freepik azerbaijan_stockers

Javni poziv (ovaj put za pčele)

Uprava za agrarna plaćanja je raspisala javni poziv za subvencije za pčelare, nudeći podsticaj od 1.000 dinara po košnici. Prijave se mogu podneti do 5. jula.

Ovaj poziv je namenjen pravnim licima, preduzetnicima, kao i fizičkim licima koja su nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Fizička lica moraju ispunjavati zakonske uslove za poljoprivredne podsticaje i obnoviti registraciju u Registru poljoprivrednih gazdinstava za 2024. godinu, za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica pčela.

Fotografija, izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Zahtevi se podnose preko platforme eAgrar, putem portala ePodsticaji. Podsticaji iznose 1.000 dinara po košnici, a po jednom javnom pozivu se može podneti jedan zahtev.

Detaljna tehnička uputstva za registraciju korisničkog naloga, prijavu na sistem, popunjavanje i podnošenje elektronskog obrasca zahteva, kao i informacije o tehničkoj podršci podnosiocima zahteva, dostupna su na oglasnoj tabli Uprave za agrarna plaćanja na adresi Bulevar kralja Aleksandra 84, kao i na zvaničnoj veb stranici eAgrar.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3, 4)