Naslovna Poljoprivreda Javni pozivi, zaštita maline i ostale agrarne vesti

Javni pozivi, zaštita maline i ostale agrarne vesti

75
0

Vesti iz poljoprivrede se nižu! Iz Ministarstva stižu novi javni pozivi, struka pomaže oko maline, a tu je i reči o solarnoj energiji u Srbiji. Saznajte o svemu ovome u redovima koji slede.

Izvor: Shutterstock/librakv

Javni pozivi Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavlja s provođenjem planiranih podsticajnih mera. U narednom periodu prve mere obuhvataju Javni poziv za dobijanje finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe za rod 2023. godine, kao i Javni poziv za podsticaje u stočarstvu po košnici pčela, koji će biti objavljeni tokom sledeće nedelje.

Nakon toga, u junu će biti raspisan Javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za krave, kao i za uzgoj teladi za tov. Na ovaj način Ministarstvo nastavlja s raspisivanjem Javnih poziva u skladu s najavljenim planom aktivnosti.

Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Zaštita maline

U oblasti delovanja Regionalnog centra Užice, malinjaci se trenutno nalaze u različitim fazama razvoja, od početka nicanja semena na plodnicima do trenutka kada većina plodova postaje bela (BBCH 73-81). Ove faze razvoja variraju u zavisnosti od sorte maline, nadmorske visine i ekspozicije terena. U proteklih 7 dana, zabeležena je značajna količina padavina, što, uz prisutne temperature, stvara povoljne uslove za širenje sive truleži plodova (Botrytis cinerea).

Prognozirano promenljivo vreme sa padavinama u narednim danima može dalje pogodovati širenju ovog patogena. Stoga je, u ovoj ključnoj fazi razvoja pre same berbe, od suštinskog značaja da se nastavi sa zaštitom malinjaka od ovih bolesti. Poljoprivrednicima se savetuje da prate vremensku prognozu i pre očekivanih padavina primene hemijske mere zaštite, koristeći fungicide poput Enter (aktivna materija fenheksamid) u dozi od 1,5-2 l/ha, uz primenu MBT 4, sa karencom od 3 dana.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Javni pozivi, ali ovaj put iz Kraljeva

Gradsko veće Kraljeva je objavilo Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava radi podsticanja investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Pravo prijavljivanja imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji su registrovani na teritoriji Kraljeva i upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao aktivni učesnici, a čija je poljoprivreda primarna delatnost. Rok za podnošenje prijava je 30 dana.

Kako bi se poljoprivrednici bolje informisali i blagovremeno podneli zahteve, javni poziv i obrasci zahteva, zajedno sa pregledom potrebne dokumentacije, dostupni su na zvaničnom veb-sajtu grada Kraljeva www.kraljevo.rs.

Image by Peggychoucair from Pixabay

Žetva ječma u Šapcu

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne stručne službe Šabac, od ukupne poljoprivredne površine od oko 185.000 hektara u opštinama Šabac, Bogatić, Vladimirci i Koceljeva, strna žita zauzimaju oko 30.000 hektara. Inženjer ratarstva iz te službe, Svetlana Zlatarić, ističe povećano interesovanje poljoprivrednih proizvođača za uzgajanje ozimih i jarih žita.

Zbog obilnih padavina u poslednjih dvadesetak dana, poljoprivrednici su sprečeni da obave tretman zaštite useva protiv bolesti, štetočina i korova. Zlatarićeva ističe da je zdravstveno stanje strnih žita generalno zadovoljavajuće. Na pojedinim manjim parcelama primećeno je prisustvo žute rđe i sive pegavosti, dok je napad žitne pijavice zanemarljiv, delom zbog umerenih padavina. Važno je da temperature u narednom periodu ne pređu 35°C kako bi se očuvalo zdravlje useva. Očekuje se da će žetva ječma početi za petnaestak dana.

Photo by Mariana Proença on Unsplash

Izgradnja nove solarne elektrane počela

Kompanija Nofar Energy iz Izraela pokrenula je izgradnju najveće solarn​e elektrane u Srbiji u Adi kod Sente, čija će ukupna snaga iznositi 26 megavata (MW).

Prema izjavi dataj na konferenciji za medije povodom ovog događaja, ova investicija vredna je 25 miliona evra, a očekuje se da će godišnje proizvoditi električnu energiju u količini od otprilike 33.150.000 kWh, što je dovoljno da zadovolji potrebe više od 9.000 domaćinstava.

Image by Leonie Cridland from Pixabay

Istaknuto je da će ovo biti najveći solarni park po ukupnom kapacitetu koji bi trebao biti povezan na mrežu do kraja ove godine. Solarna elektrana će zauzimati površinu od 30 hektara u Severnobanatskom okrugu.

Prema procenama navedenim na konferenciji, ovaj vid proizvodnje obnovljive energije doprineće očuvanju životne sredine. To će uraditi na sledeći način:

  • smanjenjem godišnje emisije ugljen-dioksida za 25.000 tona
  • uštedom goriva od 12 miliona litara
  • očuvanjem šuma u obimu većem od 7.000 hektara.

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dobro jutro, AgroFin (1, 2, 3)