Naslovna Vesti Jedinstven i revolucionaran-kulen od ovčijeg mesa!

Jedinstven i revolucionaran-kulen od ovčijeg mesa!

773
0

Nakon što je bio suočen sa neverovatno niskom cenom jagnjetine, Slobodan Lazarević sa farme Lazarević odlučio je da se samostalno oproba u preradi mesa. Ovaj potez nimalo nije bio loš, jer je napravio nešto što niko pre njega nije-kulen od ovčijeg mesa. Slobodan nam je ispričao kako je otpočeo uzgoj ovaca i sopstvenu preradu mesa, kao i sa kojim izazovima se susretao.

Nakon što je imao neprijatno iskustvo sa cenom jagnjadi Romanovske ovce, Slobodan je, po savetu jednog stručnjaka, uzeo sjeničku vrstu ovce. Trenutno drži oko 100 priplodnih sjeničkih ovaca, koja je domaća sorta, što znači da je prilagođena uslovima ovog prostora i, kako je objasnio, nije se pokajao.

Uzgoj ovaca ne zahteva konstantan boravak i praćenje, te je ova vrsta domaće životinje zahvalna za ljude koji se, pored ovčarstva, bave još nekim poslom. Obavezan je dolazak i obilaženje ovaca između sedam i pola osam, kada je potrebno nahraniti ih i sipati im vodu, kao i dolazak uveče da bi se ovce zatvorile. Potrebno je da uzgajivač bude uz ovce dok se hrane, zbog različitih pretnji po njih, kao što su psi lutalice ili lopovi.

Farma Lazarević u svojoj ponudi ima čak četiri vrste kobasica, a uskoro će u svojoj ponudi imati i revolucionarni, ovčiji kulen, koji će, svakako, biti jedinstven u Srbiji!

Iako uzgoj ovaca i prerade mesa zahteva dugotrajan proces koji prate velika ulaganja, Slobodanu je ovaj posao zanimljiv i želi da se za njegovu farmu i čuje.

Ovaj ambiciozni čovek, koji se zalaže za domaću proizvodnju i mlečnih i suhomesnatih proizvoda, istrajan je u putu koji je sebi zacrtao.