Naslovna Poljoprivreda Jelena Tanasković u novom ruhu! Od poljoprivrede ka železnici

Jelena Tanasković u novom ruhu! Od poljoprivrede ka železnici

95
0

Bivša ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković imenovana je za v.d. generalnu direktorku Akcionarskog društva „Infrastruktura železnice Srbije“. Kako saznajemo, na ovu funkciju imenovana je posebnim Rešenjem Vlade Srbije.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

„Imenuje se Jelena Tanasković za vršioca dužnosti generalnog direktora Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije”, Beograd“, navodi se u Rešenju oficijelno objavljenom u Službenom glasniku.

Jelena Tanasković preuzela je funkciju ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kabinetu Ane Brnabić 2022. godine, nakon što je obavljala visoku poziciju u Ministarstvu finansija od 2018. godine. Po stupanju na dužnost ministarke, očekivalo se da će kao bliska saradnica Siniše Malog, doprineti većoj vidljivosti poljoprivrede u Vladi.

Izvor: Infrastruktura železnice Srbije

Po preuzimanju funkcije, Tanaskovićeva je istakla kao svoju glavnu misiju obezbeđivanje dovoljne količine hrane i uvođenje e-Agrara kako bi se osiguralo da poljoprivrednicima sredstva budu isplaćena u „normalnom roku“.

Podsetićemo da je, formiranjem nove Vlade, poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzeo dr Aleksandar Martinović.

Izvor: Infrastruktura železnice Srbije

Pozicija gde je Tanasković sada: detaljnije o Akcionarskom društvu „Infrastruktura železnice Srbije“

No, kako bivša ministarka poljoprivrede sada figurira u ovom Akcionarskom društvu, upoznajmo se malo sa delatnostima istog. Kako stoji na sajtu Društva, ono je osnovano 2015. godine i nalazi se trenutno u Ulici Nemanjinoj br. 6. Strukturu istog sačinjavaju:

  • dr Nebojša Bojović, dipl. saob. inž. (predsednik);
  • Danica Uskoković, dipl. pravnik;
  • Darko Komnenić, dipl.ekonomista;
  • Irena Injać, dipl. pravnik;
  • Radoslav Marjanović, dipl.ekonomista.
Izvor: Infrastruktura železnice Srbije

Glavna aktivnost kompanije je pružanje usluga u kopnenom saobraćaju. To uključuje upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, održavanje dela te infrastrukture, organizovanje i regulisanje železničkog saobraćaja, osiguravanje pristupa i korišćenja javne železničke infrastrukture svim zainteresovanim železničkim prevoznicima, kao i pravnim i fizičkim licima koja vrše prevoz za sopstvene potrebe, uz zaštitu javne železničke infrastrukture. Kompanija obavlja aktivnosti od opšteg interesa, u skladu sa zakonskim propisima.

Savremena, sigurna i tržišno usmerena železnica podrazumeva održavanje i zaštitu javne železničke infrastrukture na dugoročnoj osnovi, kontinuirano i kvalitetno korišćenje objekata i resursa železničke infrastrukture za potrebe železničkog saobraćaja, organizovanje i regulisanje bezbednog i nesmetanog protoka železničkog saobraćaja uz poštovanje zaštite životne sredine u skladu sa važećim zakonima i propisima.

Izvori: Danas, Infrastruktura železnice Srbije