Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Još agrarnih novosti! Kina, Kragujevac i konzumiranje vina u Prokuplju

Još agrarnih novosti! Kina, Kragujevac i konzumiranje vina u Prokuplju

146
0

Šta su to Kina i Srbija potpisale glede agrara? Zar čak 10 poziva za poljoprivredne subvencije u Kragujevcu? I vino?! Saznajmo više, dragi čitaoci.

Izvor: Vlada Republike Srbije – zvanična Instagram stranica

Kina ojačala odnose sa Srbijom u pogledu poljoprivrede; čak tri potpisana dokumenta!

Tokom zvanične posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga Srbiji, ministar poljoprivrede dr Aleksandar Martinović je sa direktorom Državne administracije za carinske poslove Narodne Republike Kine Ju Đijenhuom potpisao tri dokumenta u oblasti poljoprivrede. Ovim Srbija i Kina ojačavaju već snažne ekonomske i strateške odnose.

Ovi dokumenti obuhvataju Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Srbije u Kinu, Protokol o inspekciji, karantinu i sanitarnim zahtevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije, kao i Memorandum o razumevanju i saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence. Saradnja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije ima ključnu ulogu u bilateralnim odnosima između Srbije i Kine, a obim trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima raste iz godine u godinu.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Bezmalo 80 miliona dinara za kragujevačke paore

Gradsko rukovodstvo Kragujevca je objavilo deset javnih poziva za dodelu finansijskih podsticaja u sektoru poljoprivrede. Iz gradskog budžeta će biti alocirano ukupno 80 miliona dinara za ove svrhe.

Poljoprivrednici imaju mogućnost da apliciraju za subvencije u sledećim oblastima: regresiranje troškova reproduktivnog materijala, kao što je prvo veštačko osemenjavanje umatičenih krava i junica, kao i za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, što uključuje nabavku novih traktora i priključne mehanizacije.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Takođe, mogu se podnositi zahtevi za sredstva za nabavku nove mašinerije i opreme za stočarstvo, izgradnju i opremanje plastenika, sadnju novih dugoročnih zasada voćnjaka i vinograda, kao i za kupovinu novih sistema za navodnjavanje. Dodatno, podržava se nabavka priplodnih grla goveda, ovaca, koza i svinja namenjenih za proizvodnju mesa i mleka.

Pčelari imaju priliku da apliciraju za finansijska sredstva koja bi se koristila za kupovinu nove opreme u oblasti pčelarstva, dok svi zainteresovani mogu konkurišu za sufinansiranje osiguranja useva, plodova dugoročnih zasada i stoke, kao i za podršku ruralnom razvoju.

Photo by Scott Warman on Unsplash

Prokuplje u znaku enoloških delicija

Peti po redu događaj pod nazivom „Dani prokupca u gradu Svetog Prokopija“ zakazan je za 10. i 11. maj. Odvijaće se pod organizacijom Udruženja građana „Volimo Jastrebac volimo Srbiju“. Tokom prvog dana manifestacije, održaće se edukativno predavanje o prokupcu u galeriji „Boža Ilić“. Centralni događaj će biti drugog dana, održan u restoranu „Despot“, gde će se predstaviti etno kuće iz Toplice, vinarije i destilerije.

Đorđe Mitrović iz udruženja „Volimo Jastrebac volimo Srbiju“ dao je i svoje mišljenje po pitanju ove izuzetno zapažene i dugo očekivane manifestacije vina“, sa zadovoljstvom je apostrofirao Mitrović.

Izvori: AgroFin (1, 2, 3)