Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Još novosti u agraru: sportski ribolov, Ruma i vebinar

Još novosti u agraru: sportski ribolov, Ruma i vebinar

216
0

Dozvole za sportski ribolov? Ljubav i vino u Rumi? Vebinar o voću i povrću? Sve ove novosti ćemo upravo u ovom članku raščlaniti.

Kakve nam novosti donose iz sveta pecanja?

Cene dozvola za sportski ribolov u 2024. godini su nešto više nego prethodne godine, pa će strastveni ribolovci morati da izdvoje 9.000 dinara umesto prethodnih 7.000.

Pravilnik Ministarstva zaštite životne sredine ističe da cena dozvole za ribolov varira u zavisnosti od vrste dozvole i kategorije ribolovca. Dozvola pokriva teritoriju cele Srbije i važi na svim vodama, osim u nacionalnim parkovima i jezerima tog statusa.

Cena zavisi od kategorije ribolovca – za seniore iznosi 9.000 dinara, za osobe starije od 65 godina 4.500 dinara, dok isti iznos plaćaju i ženski ribolovci. Omladinci će morati da izdvoje 800 dinara, dok će pioniri plaćati samo cenu članske karte, odnosno 50 dinara. Invalidi sa stopostotnim invaliditetom mogu ribariti cele godine po povlašćenoj ceni od 800 dinara.

Ukupno gledano, iako su cene nešto više, ipak nisu previsoke, posebno imajući u vidu da je ribolov bez dozvole prekršaj koji može rezultirati kaznom od čak 50.000 dinara, uz sve takse i troškove, pred prekršajnim sudijom.

Kad se voli i pije u Rumi…

Turistička organizacija opštine Ruma je povodom Dana vina i ljubavi, koji se obeležava 14. februara, prvi put odlučila da organizuje manifestaciju nazvanu „Rumske priče o ljubavi i vinu“.

U toku je sakupljanje starih priča o ljubavi. Svi zainteresovani građani mogu poslati svoje selfi fotografije sa voljenom osobom na imejl adresu Turističke organizacije kako bi doprineli lepoti ove manifestacije. Ovo je izuzetno dobra vest za Rumljane, svakako. Naposletku, njihov će trg odmah nakon novogodišnjih praznika ponovo postati centralno mesto zbivanja, posebno povodom Svetog Trifuna i Dana zaljubljenih.

Inspirisani lepim povodom i bogatstvom vinskog podneblja Srema, zaposleni u rumskoj Turističkoj organizaciji su se ohrabrili da prvi put organizuju manifestaciju u čast vina i ljubavi. Ova prilika omogućava posetiocima da čuju više o starim ljubavima. Da uživaju u degustaciji sremskih vina. Ovo se čini kao pun pogodak za posetu Rumi, posebno u februaru.

U prikupljanju građe za manifestaciju, Turističkoj organizaciji su pomogle ustanove kao što su Zavičajni muzej i Gradska biblioteka. Takođe, 14. februara će svi imati priliku da poklone knjige i na taj način ulepšaju ovaj poseban dan u godini.

Perspektive, trendovi, izazovi – za voćare i povrtare, sve na vebu!

Da li se bavite proizvodnjom ili izvozom voća i povrća na Zapadnom Balkanu? Ili ste možda uključeni u aktivnosti organizacija koje podržavaju poslovanje i izvoz u ovom sektoru? Onda imate priliku da prisustvujete vebinaru pod nazivom „Izvoz voća i povrća sa Zapadnog Balkana – Perspektive, trendovi i izazovi u 2024“. Dotični će se održati 12. februara 2024. godine od 13:00 do 14:30 časova putem Zoom platforme.

Ovaj online događaj je upriličen u saradnji FAO-a (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija) i EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj). Organizovan je i uz podršku Razvojne agencije Srbije (RAS). Prema organizatorima, okupiće razne stručnjake, akademike, predstavnike organizacija za podršku poslovanju. Pritom će uključiti i predstavnike sektorskih udruženja i vodećih kompanija u oblasti izvoza voća i povrća na međunarodna tržišta.

Tokom planiranih panela, biće predstavljeni rezultati najnovijih istraživanja o lancima vrednosti, a otvoriće se diskusija o sistemima podrške izvozu voća iz regiona. Teme će obuhvatiti pregled postignutih rezultata sektora u prethodnoj godini, analizu tržišnih prilika za dalji razvoj, kao i identifikaciju trendova i izazova sa kojima se proizvođači i izvoznici voća i povrća suočavaju u 2024. godini.

Foto: Pixabay

Nakon prezentacija, učesnici će imati priliku da postavljaju pitanja i započnu diskusiju sa govornicima. Razgovaraće se o potencijalima, trendovima, eventualnim ograničenjima za dalji rast sektora, kao i o očekivanim kretanjima na svetskom tržištu voća i povrća.

Ovaj vebinar deo je projekta „Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope“. Njega sprovode FAO i EBRD, a usmeren je ka pružanju podrške domaćim kompanijama u pristupu novim tržištima i jačanju konkurentnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)