Naslovna Poljoprivreda Južnobanatski usevi opstaju uprkos klimatskim nepogodama

Južnobanatski usevi opstaju uprkos klimatskim nepogodama

297
0

I pored nevremena koje je zahvatilo zemlju prethodne nedelje, južnobanatski ratari mogu da se nadaju kvalitetnim prinosima bez mnogo štete. Najviše je pretrpeo kukuruz, dok je suncokret maltene prošao netaknut.

Benefiti obimnih padavina u Pančevu i okolini

Stručnjaci iz Istraživačko-razvojnog instituta „Tamiš” Pančevo napominju da oplodnja kukuruza nije ugrožena ukoliko je došlo do loma iznad klipa, a ostatak stabljike stoji netaknut. List će ispod klipa nastaviti da hrani zrno, što zapravo dovodi do prinosa. Međutim, naglašava struka, ako su biljke polegle ili su se slomile, od njih neće biti ništa. Onda je najbolje rešenje ili napraviti silažu, ili prodati biljku kao masu za biogasne elektrane.

Adama

Na području opštine Pančevo obilne padavine su zapravo pomogle usevima. Između 7 i 30 litara vode po kvadratnom metru je palo na ovom području proteklih dana. Ova količina vode je donela neophodnu vlagu kukuruzu, soji i šećernoj repi nakon prethodnih visokih temperatura i sparnih vrućina. Kiša je bila od koristi i suncokretu koji inače dobro podnosi sušu. Možda je najveći benefit to što grad koji bi naneo najveću štetu soji i šećernoj repi u ovom kraju nije padao.

Inženjer poljoprivrede i stručni saradnik za ratarstvo iz instituta „Tamiš” Bogdan Garalejić dotakao se trenutnih useva soje i šećerne repe. Naglasio je da u fazi cvetanja, metličenja i svilanja, formiranja mahuna i nalivanja zrna kod soje, odnosno na lisnu masu kod šećerne repe, sve to kasnije može uticati na smanjenje prinosa. Kod šećerne repe, ističe, to dovodi i do smanjenja šećer u korenu, „jer iako kod nje dolazi do ponovnog obnavljanja lisne mase,“ naglašava, „trošilo bi se sve ono što je trenutno uskladišteno u korenu.“

Foto: Pixabay

Južnobanatski atari i pored štete puni

Po pitanju vremenskih prilika, Garalejić je naglasio da one neće znatno uticati na prolećne useve u opštinama Opovo, Kovačica, Alibunar i Pančevo. Međutim, i dalje upozorava na velike vrućine. „Visoke temperature koje imamo i koje se nastavljaju mogu uticati na kukuruz koji je u fazi oplodnje, formiranja zrna i njegovog nalivanja,“ dodaje sagovornik. „Ipak, za sada je situacija bolja nego prošle godine. Suncokret je cvetao i oplođuje se i ovo vreme mu odgovara. Soja cveta i formira mahune, ali ona može „da se zaustavi” sa pojavom suše. Šećerna repa razvija koren svojom lisnom masom koju treba sačuvati i pratiti preporuke o pojavi i početku tretiranja protiv cerkospore, koja može oštetiti list i zaustaviti rast korena i deponovanje šećera u njemu.“

Izvor: Politika