Naslovna Blog Kafa od žira: zdrava alternativa bez kafeina

Kafa od žira: zdrava alternativa bez kafeina

383
0

Hrastovo drvo ima mnogo toga da ponudi, a jedan od netipičnih benefita ove biljke jeste kafa od žira, vrući napitak koji je zdrav i koji polako dobija na popularnosti.

Jedan od domaćih proizvođača koji aktivno promoviše konzumiranje kafe od žira je Pavle Šojić sa Kosmaja. Profesor mašinstva u penziji, Šojić već godinama istražuje žir i njegovu primenu u ishrani i prirodnoj medicini. Dve decenije ovaj vredni Kosmajac stvara proizvode od žira koji su malo poznati na domaćem tržištu. Njegov brend „Škap“, sem kafe, u ponudi uključuje i sir, med, brašno, proteinski šejk, kao i kremu za kožu. Inače, kafa od žira se koristi kao jedan od sastojaka u pravljenju žirovih palačinki, dok se od brašna spravlja žirov hleb.

žir
YouTube Screenshot
Izvor: Sally Pointer

Zašto kafa od žira?

Iako je Šojić zasigurno jedan od najpoznatijih proizvođača žirovih namirnica u Srbiji, zasigurno nije jedina osoba koja je otkrila blagodeti kafe od žira, kao i ostalih žirovih proizvoda. Žir se u ljudskoj ishrani koristi još od paleolita, bilo kao sirov plod, bilo prerađen. Tokom Drugog svetskog rata, za vreme nestašica hrane vojnici su najčešće prehranjivani upravo žirovima.

Naravno, topli napitak koji se dobija od hrastovog ploda nije, striktno govoreći, prava kafa. Tečnost dosta podseća na kafu, a i sam ukus je i te kako blizak ukusu sveže skuvane šolje svetski poznatog tamnobraon pića. Ali tu se estetske sličnosti završavaju, a sem estetskih, žirova kafa ima i nutritivne razlike kad se poredi s običnim.

YouTube Screenshot
Izvor: cuoredicioccolato

Zasigurno ključna osobina žirove kafe jeste ta da ne sadrži kafein. Sami žirovi sadrže puno kalorija, a krcati su vitaminom C, magnezijumom i kalcijumom. Drugim rečima, kafa od žira je zapravo zdravija za konzumiranje od obične.

Sven Johansen, vlasnik farme „Frejšo do Meio“ iz naselja Alto Alentežo u Portugaliji, blizu Lisabona, pojasnio je proces spravljanja kafe od žira u svom intervjuu za sajt My Recipes. „Da biste skuvali kafu od žira, samo treba da zagrejete litar vode i pomešate između 4 i 5 kafenih kašika žirovog praha,“ naglašava on. Pritom, ističe da je gorki ukus kafe od žira zahvaljujući taninima koje plod hrasta sadrži. „Tanine ne nalazimo samo u kori, već i unutar samog ploda žira,“ dodaje Johansen.

Photo by Valeriia Miller: https://www.pexels.com/photo/person-holding-a-brown-acorn-5579057/

Poput Šojića, Johansen takođe spravlja druge proizvode od žira, pre svega žirov pekmez i, zanimljivo je naglasiti, tortu od žira. U svojoj izjavi ne krije da smatra kako je kafa od žira zdravija od obične. „Skuvana tečnost od žira se zapravo smatra hranom. Sa druge strane, klasična kafa je vrsta droge koju konzumiramo u malim količinama,“ zaključio je.

Druge blagodeti hrasta

Naravno, kako se ističe na sajtu dnevnog lista „Dobro jutro“, žir nije jedini deo hrastovog drveta koji može da nam služi u ishrani ili medicini. Svakako treba spomenuti čaj od hrastovog lišća, koji može da se pije kao ostali topli napici ili da se aplicira na telo kao oblog protiv bolova. Što se hrastove kore tiče, kreme koje je sadrže kao sastojak su se pokazale delotvornim protiv reume. Pritom, manja količina kore se može i konzumirati, jer je pogotovo efektivna prilikom trovanja alkaloidima i teškim metalima.

Izvori: Dobro jutro, My Recipes