Naslovna Video Kajsija na 20 hektara – ponos Bačke Palanke

Kajsija na 20 hektara – ponos Bačke Palanke

208
0

„Bolja zemlja“ se našla u Bačkoj Palanci, na imanju Petra Dobrkovića, gde kajsija dominira na bezmalo 20 hektara, uzduž i popreko. Uz miris rano cvetalih stabala, Srđan i Petar su prodiskutovali malo o proizvodnji kajsije, koliko je unosna, ali i koji su trenutni problemi sa kojima se Dobrković i njegove kolege suočavaju.

Ispraksovani kajsijar se već dve decenije bavi ovom kulturom, i za to vreme je ostvario zavidan uspeh. Kako navodi, njegovo voće se izvozi u Nemačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, a ima interesente i iz Rusije. Recentno je imao prilike svoju proizvodnju da plasira na štandu poljoprivrednog sajma u Berlinu, kao deo panela organizovanog od strane Razvojnog fonda Vojvodine.

Izvor: Bolja zemlja

Kajsija u ratarskom kraju

Prema Dobrkoviću, rani mrazevi, iako nanose štetu kajsiji, generalno ne donose tolike gubitke. Oštećene plodove ispraksovani voćar uvek može da iskoristi u pečenju rakije, za šta ima posebno opremljenu malu destileriju. I to nije jedini način na koji je Dobrković opremljen. Srđan je saznao tokom razgovora da se na imanju ovog domaćina nalazi i hladnjača za kajsije, kao i sva propisna mehanizacija. Dobrković je naveo traktore, atomizere, kosilice, mulčere, pa čak i dron. Deo te mehanizacije, kako je istakao, je isplatio putem subvencija od države.

Naravno, nije sve ni idealno u proizvodnji. Na imanju ove veličine, apostrofirao je Dobrković, je potreno imati dosta sezonskih radnika. Samo za orezivanje, u kojoj je fazi trenutno njegova kajsija, mu treba barem 20-oro radnika. Za samu berbu, navodi on, ne može bez najmanje 150, a najviše i preko 200 radnika. Problem je, kako on dodaje, taj što se sezonski radnici svake godine menjaju. Pritom su gotovo uvek nestručni i needukovani po pitanju rada u voćnjaku. Branje neadekvatnih plodova ili pogrešno orezivanje mogu da ovog voćara skupo koštaju i unazade time proizvodnju.

Izvor: Bolja zemlja

Naš zvanični YouTube kanal sadrži ceo prilog sa ovim domaćinom iz Bačke Palanke. Ukoliko vas interesuju dodatne informacije, poput navodnjavanja kajsije i tretmanu protiv štetočina u ovom periodu, zapratite nas na YouTube-u i overite i sami šta Dobrković ima još da kaže.