Naslovna Bašta Kako baštovanstvo utiče na zdravlje

Kako baštovanstvo utiče na zdravlje

170
0

Uzgajanje bašte, bez obzira na njenu veličinu ili svrhu, sa sobom nosi veliki broj zdravstvenih benefita. Naravno, tu je pre svega onaj najočekivaniji – uzgoj hrane za sopstvene potrebe. Svako domaćinstvo koje ima baštu sa sopstvenim prinosima znatno manje novca troši na svakodnevne namirnice. A ukoliko su prinosi veliki, postoji i moguća finansijska dobit. Drugim rečima, bilo da prodajete sirov proizvod, bilo da se bavite preradom na malo, lično baštovanstvo vam možete zaraditi na prinosima.

Ali ovde nije reč o benefitima od prinosa. Naime, sam čin održavanja bašte može da vam poboljša zdravlje. Dole je navedeno sedam različitih načina na koje vaša bašta vas čini jačom, čvršćom i zdravijom osobom.

Poboljšanje rada srca

Pošto je baštovanstvo zahtevan fizički posao, tokom bavljenja istog dosta ćete se kretati. Biće tu savijanja i ustajanja, klečanja i čučanja, hodanja i trčanja. Samim tim, dobijate boljitak na kardiovaskularnom nivou. Drugim rečima, srce vam radi brže tokom kretanja, što pomaže u sagorevanju kalorija i poboljšava krvnu sliku.

Smanjenje stresa

Kada ste usredsređeni na jedan zadatak, sa jasnim ciljem, vaš um ne luta ka drugim temama. Prema tome, ako primetite simptome stresa, anksioznosti ili nečeg ozbiljnijeg poput depresije, oprobajte se u baštovanstvu. Dobićete smisao rutine i održaćete sopstveno mentalno zdravlje na najprirodniji mogući način.

Foto: Pixabay

Redukcija rizika od dijabetesa

Baštovanstvo, poput vožnje biciklom, planinarenja, hajkinga, odlaska u teretanu ili trčanja, spada u aktivnosti gde se mnogo znojite. Obimno znojenje uz intenzivnu fizičku aktivnost smanjuje opasnost od dijabetesa, budući da sagorevate više šećera i kalorija. Da se podsetimo, dijabetes je stanje koje dovodi do toga da nivo šećera u krvi postane previsok jer telo proizvodi premalo ključnog hormona zvanog insulin. Redovna vežba i kretanje vam samim tim pomažu da se nivo glukoze održi pod kontrolom ne bi li poskočio i doveo do daljih komplikacija.

Jačanje ruku

Najočitiji benefit na estetskom nivou je sigurno jačanje ruku i šaka. Kontinuirani rad podstiče mišiće obe ruke da neprestano rade i da se razvijaju. Pritom, s obzirom na to koliko će dugo i intenzivno prsti da vam budu unutar zemljišta, ojačaće vam i prsti. U zavisnosti od tipa bašte, nije nemoguće da ćete steći i tvrđu kožu na prstima i dlanovima tokom redovnog rasađivanja biljaka.

Pojačanje unosa vitamina D

Baštovani su često izloženi suncu. Ukoliko ste u poodmaklim godinama, gajenje bašte na otvorenom će vam pojačati unos vitamina D, koji jača kosti i snaži imuni sistem. Naravno, ukoliko je sunce prejako, preporučujemo nanos zaštitne kreme.

Foto: Pixabay

Jačanje samopouzdanja

Na psihološkom planu, baštovanstvo je odlično jer gradi ličnost i podiže samopouzdanje. Osobe koje svojim rukama mogu da podstaknu rast novog bilja su sigurnije u sebe i spremnije na nove izazove od prosečne osobe.

Sreća

Naposletku, baštovanstvo može da vas usreći. I ne samo zato što u zemlji žive korisne bakterije iz porodice Mycobacterium vaccae koje povećavaju nivo serotonina nakon što ih unesemo u telo. Baštovanstvo može i samo po sebi da vas usreći, pogotovo kada vidite uspešan rezultat nakon meseci mukotrpnog rada.

 

Izvori: N1, Health Talk