Naslovna Vesti Kako da ofarbate uskršnja jaja uz pomoć prirodnih sastojaka?

Kako da ofarbate uskršnja jaja uz pomoć prirodnih sastojaka?

484
0

Pravoslavni vernici uskoro proslavljaju Uskrs, a jedna od nezaobilaznih aktivnosti svakako jeste i farbanje uskršnjih jaja. Iako su veštačke boje napunile štandove prodavnica, mi predlažemo vraćanje tradicionalnom načinu farbanja jaja, kao što su to radile naše bake. Uz vrlo jednostavne i prirodne sastojke koje imate kod kuće možete da dobijete jaja jedinstvenih boja.

Za divnu crvenu boju jaja možete koristiti ljuske crvenog luka ili koren cvekle. Jaja skuvajte u litar zagrejane vode u koju ste dodali cveklu ili ljuske crvenog luka. U ovo ubacite i tri kašike sirćeta. Pored ovoga, mnogi predlažu i kuvanje jaja u soku od višanja ili malina.

Da biste dobili zelenu boju, jaja kuvajte sa listovima spanaća ili koprive. Kao rezultat dobićete jaja najrazličitijih nijansi zelene boje, koje neodoljivo podsećaju na travu i proleće.
Za boju koja se vezuje za Sunce, sreću i radost, žutu, skuvajte  nekoliko kašika kukurme, karija ili kašičicu šafrana u pola litre vode, 30 minuta. Nakon što se ova mešavina ohladi i procedi, potopite prethodno skuvana jaja i ostavite ih minimum jedan sat.
Plavu boju jaja možete postići tako što u pola litre vode ubacite prethodno isečene i „istučene“ listove crvenog kupusa, a zatim ih kuvate na laganoj vatri nekih pola sata.
Najpoznatiji način dobijanja braon boje na jajima svakako jeste pomoću lukovine. U litri vode u koju ste dodali i sirće, potrebno je da prokuvate listove luka, onoliko koliko vi želite. Zatim jaja ostavite u braon boji barem pola sata.
Ukoliko želite da imate šare na jajima, potrebno je da na jaje „zalepite“ nakvašenu travku ili cvetić koji ste izabrali za vaš „dizajn“. Zatim ubacite jaje u najlon čarapu i dobro ga zategnite koncem. Jaje, zatim, postavite u boju koju vi želite i ostavite ga minimum 20 minuta. Nakon toga izvadite jaje iz najlon čarape i namažite ga uljem, da biste dobili efekat „sjaja“.
Uz ove prirodne sastojke dobićete jaja različitih nijansi, svako autentično i jedinstveno na svoj način.
Prethodni tekstŠta nam je donela reforma sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi?
Sledeći tekstKako izgleda proces dobijanja oznake zaštite geografskog porekla?