Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Kako do rekordnih prinosa pšenice?

Kako do rekordnih prinosa pšenice?

Godina nije obećavala. Počela je katastrofalno za ratarske kulture. Dug sušan period i obilne, ali neravnomerne padavine pretili su da žetva pšenice 2020 bude loša, u najmanju ruku vrlo neujednačena.

1075
0

I bila je za pojedine krajeve – Banat je najviše pogođen. Međutim, drugi krajevi, naročito Srem i Mačva, beležili su odlične prinose i dobar kvalitet zrna.

Očigledno je da je ovog proleća klima doprinela da primena agrotehničkih mera, odgovarajućih sorti i sastav zemlјišta presudno odrede koliki će biti prinosi.

Kako na kojoj njivi – a kod Jovana Mirkovića rekordan prinos pšenice!

Jovan Mirković, dugogodišnji ratar iz Srema, čovek britkog uma i velikog iskustva, kaže da za svojih skoro 80 godina života ne pamti takav prinos pšenice – preko 10 tona po hektaru. Što je potpuno neočekivano, s obzirom na godinu.

U pitanju je bio makro ogled, gde je na 5 hektara zemljišta posejao 3 sorte pšenice: LG Apilco, Salasar i hibrid. Tačno je da je dobio pravu kišu u pravo vreme. Ali Jovan je uradio 2 vrlo značajne stvari koje su presudno uticale na takav uspeh.

Prvo, ovaj ratar iz Srema je orao za pšenicu, umesto da ide na tešku tanjiraču. Iako se to retko radi, Jovan ima logično objašnjenje za ovaj potez:

„Prilikom tanjiranja to dođe jeftinije i brže, ali koren pšenice ide horizontalno i ne može tako lako da probije dole, pogotovo kad je suša. Ako je oranje, koren ipak ide dole i lakše jesenju sušu izdrži. Posle kukuruza nisam palio, kao što svi rade, nego sam orao plitko na 15, 20 cm, pripremio zemljište i posejao pšenicu.

To je po meni prednost, jer ima 20 cm izorane pšenice, za razliku od tanjirače, bude 8, 10, 12 cm, zavisi kako gde. Znači, prednost je oranje, skuplje i sporije, ali meni se isplatilo jer sam imao po hektaru 10 200 kg pšenice.“

Drugi faktor uspeha je folijarna prihrana WUXAL đubrivom i to u duploj dozi, 6l po hektaru. To je produžilo vreme nalivanja zrna, što je naročito bilo dobro posle majskih i junskih kiša. Ta energetska bomba je omogućila Jovanu da produži vegetaciju najmanje 15 dana i dobije ovako fantastičan rod.

Pšenica lakše podnosi sušu uz valjanu obradu zemlje i kvalitetne sorte pšenice

LG Apilco, sorta pšenice koja je korišćena u ovom ogledu, je i u ovako problematičnoj godini dokazala svoje kvalitete. To je visoko prinosna sorta, otporna na većinu bolesti, koja ima ujednačen porast i vrlo je tolerantna na poleganje. Kvalitet zrna LG Apilco je i više nego zadovoljavajuć: hektolitar preko 80, sadržaj proteina preko 12,5, sadržaj vlažnog glutena 28-30.

Dakle, to je pšenica koja ima sve i zato je realno očekivati njeno širenje i veću upotrebu u Srbiji.

A ono što će posebno obradovati proizvođače i ratare u Srbiji je nova, fakultativna sorta pšenice LG Alhambra, koja podnosi veoma kasne setve. Dolazi nam pravo iz poznate kompanije Chemical Agrosava, koja je, inače, i ekskluzivni zastupnik za sortu Apilco.

Po rečima stručnjaka i selekcionara pšenice, dr Nikole Hristova, LG Alhambra je sorta koja će rešiti problem prisutan već nekoliko godina unazad, a to je pomeranje setvenog roka i redukcija prihoda.

Naime, redovne sorte koje su prilagođene optimalnom roku setve (od 5. do 25. oktobra), u situaciji pomeranja setvenog roka u novembar mesec, ne mogu dovoljno da se pripreme za zimu i samim tim dolazi do smanjenja prinosa.

Sa Alhambrom ovaj problem može biti rešen. Uz sve to, i Apilco i Alhambra su visoko prinosne sorte pšenice.

I na kraju, kada se udruže ljubav, znanje i iskutvo, žetva pšenice 2020 bude za pamćenje

Ratarstvo je za Jovana Mirkovića nešto što radi više za svoju dušu i oglede, nego zbog novca, a iskustva mu ne manjka. Uz pomoć Chemical Agrosave njegov ogled je bio i više nego uspešan, zapravo nezapamćen.

Sa prinosom pšenice od preko 10 tona po hektaru, ova žetva pšenice 2020 će Jovanu Mirkoviću sigurno ostati zauvek u sećanju.

Više možete pogledati u izjavi poljoprivrednika na linku.