Naslovna Vesti Kako je pandemija uništila japansko tržište tune

Kako je pandemija uništila japansko tržište tune

269
0

Pandemija korona virusa zadala je jak udarac japanskom tržištu tune, najvećem na svetu, primoravajući restorane i trgovce na tokijskoj ribljoj veletržnici Tojosu da se dovijaju kako bi preživeli.

Firme iz ove delatosti nadale su se povećanju aktivnosti nakon ukidanja vanrednog stanja u Japanu krajem maja, ali do toga nije došlo jer se odlažu veliki događaji, poput sastanaka akcionara i svadbenih slavlja, a pored toga mnogi Japanci se i dalje uzdržavaju od odlazaka u restorane, piše Rojters.

Potražnja za svežom ribom, posebno za takozvanom plavom tunom, „kraljicom sušija“, pala je pošto su zbog pandemije otkazane unapred dogovorene narudžbine.

Foto: Pixabay

Cene tune su u julu potonule za 8,4 posto u odnosu na godinu ranije, daleko više u odnosu na pad cena ostalih vrsta sveže ribe od 1,5 odsto na godišnjem nivou, prema podacima japanske vlade.

U prvih šest meseci 2020.godine, pao je i japanski uvoz tune za 18 procenata u poređenju sa prvim lanjskim polugodištrem, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Prema statističkim pokazateljima, uvoz visoko cenjene tune u ovoj zemlji je prošle godine zabeležio rast od 10 procenata, pri čemu je uvoz plave tune skočio za 13 posto, jer su se kompanije pripremala za velike događaje poput Olimpijskih igara 2020. godine, koje su kasnije odložene, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Foto: Pixabay

Prema proceni FAO, ukupan svetski uvoz tune u 2018. godini iznosio je oko 15,7 milijardi dolara, pri čemu je Japan bio najveći uvoznik te godine.

Budući da su ljudi i dalje oprezni kada je reč o odlasku u suši restorane, perspektive za japansko tržiste tune se verovatno neće uskoro promeniti, zaključuje Rojters.

Izvor: Tanjug