Naslovna Vesti Kako se beleži povećana potražnja kristal šećera?

Kako se beleži povećana potražnja kristal šećera?

359
0

„Država će zamrznuti cenu kompletnog šećera i do četvrtka intervenisati na tržištu“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Rafovi sa šećerom ovih dana su prazni, iako redovno stiže u prodavnice. Pakovanja od kilogram, čija je cena zamrznuta Uredbom, nestane odmah, obzirom da je jeftiniji šećer, te najpre pokupuju oni koji ga najviše koriste u proizvodnji.

Cena kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma ograničena je Uredbom Vlade o zamrzavanju cena osnovnih životnih namirnica, te ukoliko se nađe na rafovima njegova cena iznosiće između 80 i 90 dinara.

Veća pakovanja kristal šećera po kilogramu koštaju znatno više, ali njihove cene nisu ograničene Uredbom.

Zbog povećane sezone kuvanja povećana je i potražnja šećera, tako da ga nema ni za kafu, a kamoli za džem. Trgovci podsećaju da nemaju pravo da kupcima ograniče količine.

„Beležimo izuzetno veliku tražnju za kristal šećerom. Ona je u prve tri nedelje maja duplo viša u odnosu na maj prošle godine. Mi kupce pozivamo na odgovornost, kao i na solidarnost“, kaže Milica Popović iz kompanije „Delez Srbija“.

Da velike količine šećera po nižoj ceni, u dogovoru sa poslovođama, kupuju pčelari i drugi kojima šećer treba u proizvodnji, objašnjava predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poručuje da će Vlada intervenisati na tržištu.

„Od danas ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer, intervenisaćemo sa dodatnim količinama šećera, jer njega ima. Razgovarali smo sa predstavnicima obe šećerane i 20 trgovinskih lanaca i verujem da će to sve biti u redu. Do četvrtka ćemo intervenisati sa 260 tona i rešavamo problem“, poručuje predsednik Vučić.

Privremene nestašice šećera do kraja nedelje više ne bi trebalo da bude.

Izvor: Agropress