Naslovna Mehanizacija Kako se pripremaju kombajni za žetvu?

Kako se pripremaju kombajni za žetvu?

2480
0

Počinje sezona žetve. Uspešnost žitarica najvećim delom zavisi od žetve. Zbog toga je veoma važno  pripremiti kombajne kako se ne bi dešavali zastoji.

Potrebno je najpre uraditi kompletan servis na kombajnu i detaljan pregled. Priprema kombajna je značajna za kvalitet zrna, jer njegovim dobrim održavanjem gubici zrna mogu biti minimalni.  Kombajn se najbolje prilagođava na promenljivim uslovima rada. Međutim, mnogo toga zavisi i od kombajnera koji mora da zna sve o podešavanju i upravljanju kombajna.

Za dobar rad mašine potreban je dobar rad srca – motora. Motor zaslužuje redovno održavanje, a posebnu pažnju treba obratiti na hladnjak. Takođe, redovno vršiti zamenu ulja, filtera ulja kao i filtera goriva.

Pre samog rada, potrebno je proveriti sve delove, zavariti i zategnuti gde je potrebno, uraditi pripremu u praznom hodu i onda krenuti u žetvu. Ne treba započinjati žetvu sa punim hederom, već zahvat raditi postepeno. Upravo na hederu može doći do najvećih gubitaka, a kako bi ih sprečili, potrebno je da motovilo koje zavisi od brzine vožnje konstano podešavati tako da pridržava usev prilikom košenja i prebacuje ga na hederski sto.

Takođe, poželjno je da tokom žetve svaki vlasnik kombajna ima i potrebne rezervne delove.