Naslovna Poljoprivreda Kalajdžić: Pala cena suncokreta, ulje preskupo

Kalajdžić: Pala cena suncokreta, ulje preskupo

81
0

Poslanica stranke Zajedno u Skupštini Srbije Jelena Kalajdžić istakla je da pad cene suncokreta treba da prati pojeftinjenje ulja. Naime, apostrofirala je Kalajdžić, a prenosi se u saopštenju Stranke, suncokret je spao na 37,5 dinara po kilogramu, što je gotovo duplo manje od prethodne godine.

„Nakon loše cene pšenice, jagode, višnje, maline, kupine i drugih poljoprivrednih proizvoda, ovih dana došao je na red i skuncokret,“ izjavila je Kalajdžić. „Čija je otkupna cena po kilogramu 37,5 dinara, pa bi trebalo da pojeftini i ulje.“

suncokret
Photo by Dan Cristian Pădureț on Unsplash

Prema njenom mišljenju, iako su prethodne godine predstavnici vlasti euforično najavljivali rekordne površine zasađene pod ovom kulturom, ove godine je upravo te proizvođače sačekalo razočarenje. Naime, navodi se u saopštenju Stranke, ratari će po hektaru biti na primetnom gubitku i po nekoliko stotina evra.

Kalajdžić o tržištu

U nastavku izjave, Kalajdžić je oštro postupila prema potencijalnom odgovoru resornog ministarstva. Ona smatra da će uslediti „pravdanje“ povodom slobode tržišta i eventualne nemogućnosti da ovo državno telo ikako utiče. „Međutim, glavni problem za ovakvo stanje je upravo država koja je prošle godine, ipak dobro uticala na to slobodno tržište, te je zabranila izvoz suncokretovog ulja od marta do avgusta, zbog čega su stvorene velike zalihe i snižene su cene suncokreta ove godine,“ apostrofirala je Kalajdžić. „Poljoprivreda bi mnogo bolje funkcionisala kada ovakvo Ministarstvo poljoprivrede ne bi ni postojalo.“

Kalajdžić je posebno istakla da Stranka Zajedno očekuje da će suncokretovo ulje da pojeftini. Naposletku, tvrdi ona, ako se ima u vidu da je za jedan litar potrebno dva do 2,2 kilograma suncokreta, cena od 169 dinara po jednom litru je potpuno neopravdana. Samim tim, poslanica smatra da treba doći do korenite promene sistema. Konkretno se usredsredila na praksu da se zabranjuje izvoz određenih proizvoda, a da prethodno nisu obavljene sve nužne analize.

„Sigurno postoje podaci o tome koliko troše građani Srbije. Problem je što niko ne odgovara za svoje greške i loše prognoze. Već se samo ‘udara’ po džepu poljoprivrdnika, a zatim i svih drugih građana,“ zaključila je Kalajdžić.

Izvor: Danas

Prethodni tekstDrugi festival bobičastog voća u Beogradu
Sledeći tekst4. Online Sajam poljoprivrednih mašina na „Polovnim automobilima“