Naslovna Video Karolina riper u ćuprijskom ataru; paprika A-kvaliteta

Karolina riper u ćuprijskom ataru; paprika A-kvaliteta

136
0

Paprika je univerzalno voljeno povrće, pogotovo kad je onako malo ljuća. Naš Srđan je, u to ime, posetio Živojina Antića u Ćupriji. U njegovom plasteniku se našto i te koliko paprike, uzorkovane širom naše plave planete. A Antić toliko voli papriku da je i sam odgovoran za kreiranje 14 novih sorti. No, i bez njih nije sam – u njegovom plasteniku uzgaja se preko 280 sorti ovog povrća!

Ljuta paprika zdrava po sve

Ukoliko svratite na naš YouTube kanal i overite prilog o Antiću i njegovoj proizvodnji, prvo ćete snimiti njegov iskreni osmeh. Za nekog ko ima najljuće paprike na svetu u svom ataru, ovaj domaćin je iznenađujuće vedar i razgovoran. Naš Srđan je fino uživao dok je slušao o Antićevoj životnoj priči. Naime, još od 2011. godine, ovaj žitelj Ćuprije je oprobao raznolike sorte, došavši na ideju da proizvodnju poveća i da od iste ostvari profit. Vrlo brzo, krenule su razmene sa ratarima širom sveta, čak iz Indije, kao i Trinidada i Tobaga.

A rezultat toga? Pa, između ostalog (MNOGO toga ostalog, treba dodati), u njegovom plasteniku se našla i mala leja sa paprikom sorte Karolina riper. Po modernim merilima, ovo je najljuća paprika ikada uzgajana, sa snagom 50 puta intenzivnijom od domaće paprike pijačarke. Naravno, i ovo su poznanici Antića, kako u Srbiji, tako i van, saznali na onaj slađi, a opet teži način. Naime, Antić organizuje tzv. „Super ljuti izazov“, već osam godina zaredom. Takmičari se tokom istog nadmeću u konzumiranju ljutih paprika, time testirajući svoju izdržljivost.

Izvor: Bolja zemlja

Postoji razlog, sem strasti, zašto je Antić odabrao da uzgaja paprike. Naime, on tvrdi da je mikroklima kod Velike Morave idealna za uzgoj maltene svih vrsta paprike. Jedina razlika je ta što vegetacija za neke sorte ume da bude duža, konkretno kod Moruge škorpion i pomenute Karoline riper. Paprike koje uspevaju kod nas, za razliku od svojih „rodnih“ reona, su otpornije na bolesti, a i cvet im ne opada rano. Plodnost je takođe obimnija.

Kao i veliki broj proizvođača, Antić se okrenuo ka organskom uzgoju, sa unikatnim sistemom rešavanja od glodara i štetočina. O tome, kao i o opremljenosti njegovog plastenika, saznaćete klikom na gornji link i posetom zvaničnog YouTube kanala „Bolje zemlje“.