Naslovna Vesti Kenija i Srbija u saradnji, plus Dan dobavljača u Novom Sadu

Kenija i Srbija u saradnji, plus Dan dobavljača u Novom Sadu

82
0

Na koji način će Srbija i Kenija, odnosno privredne komore dve zemlje, sarađivati? Pritom, šta je to Dan dobavljača „Agrobiznis 2024“? Twende Zetu, dragi čitaoci, i saznaćemo zajedno.

Izvor: Privredna komora Srbije

PKS (Srbija) i KNCCI (Kenija) u dijalogu

Na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS), i dr. Erika Rutoa, predsednika Privredne komore Kenije (KNCCI), dogovoreno je da će PKS i KNCCI potpisati Memorandum o saradnji radi jačeg povezivanja privreda dve zemlje.

Fokus ove saradnje biće na sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i na angažovanju kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji „Otvorenog Balkana“. Čadež je istakao značajan potencijal za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblastima IKT-a, zdravstva i farmacije, poljoprivrede i mehanizacije.

Izvor: Privredna komora Srbije

„Srbija i Kenija mogu da budu dobri partneri u oblasti IKT-a jer u ovom sektoru Srbija beleži izuzetan uspeh,“ veli Čadež. „Takođe, postoji značajan neiskorišćen potencijal u sferi poljoprivrede, građevinarstva, turizma i drugim oblastima. Zato će dve privredne komore u narednom periodu potpisati Memorandum o saradnji kako bi se osnažile privredne veze dve države“.

Na sastanku koji je predvodio dr. Erik Ruto, predsednik Privredne komore Kenije (KNCCI), delegacija Kenije je predstavila trenutne potrebe kenijskog tržišta i pozvala srpske kompanije da ulože u tu afričku državu. Ruto je naglasio da je Kenija, sa svojih skoro 56 miliona stanovnika, tradicionalno prijateljska prema Srbiji i jedno od najznačajnijih tržišta Istočne Afrike.

Izvor: Pixabay

Na sastanku je istaknuto da Srbija može ponuditi Keniji poljoprivrednu tehnologiju i mehanizaciju, seme, đubriva, kao i svoja iskustva u procesima digitalizacije poslovanja, usluge i proizvode iz sektora građevinarstva i prateće infrastrukture, medicine i druge oblasti. Delegacija iz Kenije planira posetu nekoliko domaćih instituta i kompanija u narednim danima kako bi se upoznala sa kapacitetima naše privrede i eventualno dogovorila saradnju.

„Agrobiznis 2024“: zato što nam je potreban

Razvojna agencija Vojvodine najavila je da će Dan dobavljača „Agrobiznis 2024“ biti održan 21. maja kao deo 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, fokusirajući se na regenerativnu poljoprivredu i digitalnu transformaciju ovog sektora.

YouTube Screenshot
Izvor:
Vojvodina Development Agency

Ovaj događaj planiran je da se održi u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, gde će se održati paneli, konferencije i „jedan na jedan“ (B2B) poslovni sastanci. Svrha konferencijskog dela je istražiti načine na koje prehrambena industrija može da se prilagodi novim tehnologijama i razvoju novih proizvoda kako bi postala fleksibilnija i održivija u budućnosti.

Događaj se organizuje u saradnji Razvojne agencije Vojvodine i Novosadskog sajma, uz podršku Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. U okviru informativnih panela i diskusija, razmatraće se najnoviji trendovi i prakse koji oblikuju industriju, te će se podsticati razmena ideja i iskustava.

YouTube Screenshot
Izvor:
Vojvodina Development Agency

Teme koje će biti obuhvaćene uključuju:

  • regenerativnu poljoprivredu
  • digitalnu transformaciju poljoprivrede u Srbiji
  • razvoj dobavljačkih lanaca u prehrambenoj industriji
  • inovacije i novi trendovi
  • finansiranje
  • pripreme kompanija za nastup na međunarodnim specijalističkim sajmovima.

Organizatori takođe pozivaju kupce i prerađivače iz prehrambenog sektora da se prijave za „jedan na jedan“ sastanke putem onlajn platforme. Na platformi se nalazi detaljno objašnjenje prijave, agenda događaja, informacije o panelistima i ostale relevantne informacije.

Izvori: Privredna komora Srbije, RTV