Naslovna Poljoprivreda Kikinda: Ratari nezadovoljni cenom, zadovoljni prinosima

Kikinda: Ratari nezadovoljni cenom, zadovoljni prinosima

164
0

Na prostoru opštine Kikinda žetva se polako privodi kraju, a lokalni ratari su nezadovoljni ponuđenom cenom proizvoda.

Raznolikost prinosa pojašnjena

Kako tvrde proizvođači, zbog čestih i obimnih padavina tokom leta pšenica je polegla na oko 30% površina. Od oktobra prošle godine na području opštine je palo blizu 500 l kiše po kvadratnom metru. To iznosi na iznad 50 l vodenog taloga preko višegodišnjeg proseka. Velike količine padavina dovele su do poleganja pšenice; na tim parcelama je ostvaren lošiji kvalitet i iznešeni su manji prinosi.

Izvor Pixabay

Međutim, i pored dotične situacije, ratari su generalno zadovoljni učinkom. Radomir Krnić, poljoprivrednik iz Kikinde, naglašava da su bolje prinose ostvarili ratari koji su primenili adekvatne agrotehničke mere. Ove godine, to je podrazumevalo prskanje u dva navrata.

Nezadovoljstvo lokalnih proizvođača se uglavnom odnosi na ponuđenu akontnu cenu od 18 dinara. „Mi smo u jesenju setvu pšenice ušli sa berzanskom cenom od 40 dinara, krenuli sa deklarisanim semenom, punom agrotehnikom od samog početka, tri fungicidna tretmana i đubrenjem, tako da ova cena nije ni za pozitivnu nulu,“ ističe poljoprivrednik iz Kikinde Dragan Kockar.

Rast cene pšenice

Nedeklarisano seme na njivama opštine Kikinda

Kikindski ratari su prethodne jeseni posejali znatno više pšenice nego u prethodnim godinama. Pod hlebnim zrnom se, po zvaničnim podacima, našlo preko 18.000 hektara. Ove sezone primetna je bila čak i upotreba nedeklarisanog semena, zarad umanjivanja troškova proizvodnje.

Agronom Vladimir Mitrović se dotakao pitanja zarade i ulaganja, sa fokusom na ovu godinu. „Prethodne sezone koja je bila jako loša za poljoprivrednike, posle su ratari odlučili da smanje ulaganja i naravno posle takve godine dođe sezona kada se ulaganja isplate,“ istakao je Mitrović.

Izvor: RTV