Naslovna Poljoprivreda Kiše smanjuju rod i kvalitet pšenice, upozorava struka

Kiše smanjuju rod i kvalitet pšenice, upozorava struka

159
0

Obimne padavine koje ne jenjavaju ni sredinom juna znatno umanjuju rod i kvalitet pšenice ove sezone, naglašava stručnjak za pšenicu Miroslav Malešević.

U izjavi za Betu, Malešević je govorio o problemima koji trenutno utiču na prinose pšenice za 2023. godinu. Naglasio je da je suzbijen problem žute rđe, ali da se javljaju gljivice vrste Fusarium. „Kiše kvare kvalitet i smanjuju rod pšenice. Bolest žuta rđa je zaustavljena, ali se na pšenici razvija bolest fuzarijum [sic!] kod onih proizvođača koji je nisu za vreme cvetanja zaštitili,“ ističe stručnjak. Sem bolesti, dodao je, trenutna količina vode i vlažnost vazduha su doveli i do primetnog poleganja pšenice, što će otežati žetvu. Pritom, javili su se optimalni uslovi za rast novih korovskih biljaka što donosi dodatnu štetu usevima. Treba naglasiti i da je zbog prisutnosti vode bilo nemoguće otkloniti postojeće korovske kulture koje su se u međuvremenu zadržale i narasle.

Nalet bolesti pšenice

Gljivice vrste Fusarium su neke od ekonomski najznačajnijih po pitanju mnogih ratarskih kultura, pogotovo pšenice. Kad se jave povoljni uslovi, ove gljive izazivaju bolest fuzariozu, iliti palež klasja. Na srpskim njivama, ova bolest je jako rasprostranjena i može da umanji i do 20% ukupnog prinosa.

Najčešći uzročnik paleži klasja je konkretno gljiva Fusarium graminearum. Optimalni uslovi za zarazu ovom bolešću su visoka količina kiše, vlažnost vazduha do 85%, i temperature oko 25°C u fazi cvetanja.

Izvor: Pixabay

Oštre kritike PIS-a

Malešević je otvoreno kritikovao Prognozno-izveštajnu službu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. „PIS je dužan da prati razvoj bolesti i širenje štetnih insekata i izvesti centar u Novom Sadu kako bi proizvođače na vreme upozorio da preduzmu mere zaštite,“ rekao je. „Ali ta služba nije efikasna.“

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Srbije Jovica Jakšić se takođe izjasnio po pitanju trenutnog stanja pšenice. Naglasio je da je značajna porvšina zasađena ovom biljnom kulturom pod vodom. „Pšenica koja je pet dana u vodi nema roda“, pomenuo je Jakšić. Pritom je dodao da se ne može očekivati dobar rod ove godine, premda ne može da prognozira tačno kakvo će stanje biti.

 

Izvor: Danas

Pogledajte i: Srem pretrpeo najviše padavina u Vojvodini, usevi ugroženi