Naslovna Vesti Knić ispušio proverbijalnu kapislu po pitanju budžeta za agrar

Knić ispušio proverbijalnu kapislu po pitanju budžeta za agrar

551
0

Ne preterano lepe vesti nam dolaze iz centra Srbije. Naime, od planirana 632 miliona dinara prihoda i primanja u budžetu opštine Knić za 2024. godinu, poljoprivredi sleduje tek 16,4 miliona dinara.

Kako je do ovoga došlo, zasigurno se pitate. Pa, hajde da propisno obrazložimo. Dakle, od ukupnog iznosa, deset miliona dinara je namenjeno za podršku sprovođenju poljoprivredne politike. Pritom je oko šest miliona dinara predviđeno za mere podrške ruralnom razvoju. I ukoliko vam to deluje jako malo, to je samo zato što jeste.

„Wiki Šumadija X Knić 389“, foto: Ванилица, licencirano pod CC BY-SA 4.0
Izvor: Wikimedia Commons

Konkretnije rečeno, četiri miliona dinara biće alocirano ka isplati naknada za rad na protivgradnim stanicama, obuke, kotizacije za sajmove i druge promotivne aktivnosti. Za nabavku protivgradnih raketa planirano je 1,7 miliona dinara. Zatim je četiri miliona dinara odvojeno za regres za veštačko osemenjavanje i kreditnu podršku. Naposletku, šest miliona dinara se alocira za investicije u poljoprivredi.

„Pobogu, pa Knić neće imati poljoprivrednu proizvodnju ako su ulaganja ovako mizerna!“

Opozicioni odbornici u Skupštini opštine Knić smatraju da su izdvajanja za poljoprivredu iz opštinskog budžeta nedovoljno velika. Na osnovu njihovih izračunavanja, svako od 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Knića dobija između 5.000 i 5.500 dinara iz opštinske kase.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Na nedavnoj sednici Skupštine opštine Knić, odbornik Narodnog pokreta Srbije postavio je pitanje da li je opština Knić poljoprivredna ili „fudbalska“ opština. Ovo je naglašeno s obzirom na to da je za rekreaciju i sport (uglavnom za fudbalske klubove) predviđeno oko 13 miliona dinara. A to je samo tri miliona manje nego za poljoprivredu.

Stranka slobode i pravde beleži da je za uličnu rasvetu predviđeno duplo više sredstava nego za poljoprivredu. A sumnjaju u povećanje troškova za javnu rasvetu za 16 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, primećuju da je budžet za poljoprivredu opštine Knić manji u poređenju sa 2016. godinom, kada je bilo planirano 24 miliona dinara. Izdvajanja za razvoj turizma su na sličnom nivou kao i za poljoprivredu, sa oko 15 miliona dinara predviđenih u budžetu opštine.

Izvor: Glas Šumadije