Naslovna Poljoprivreda Koalicija „Biramo Niš“ bira Niš

Koalicija „Biramo Niš“ bira Niš

92
0

Niš je opet u žiži javnosti, konkretno oko poljoprivrede. Svakako je tu poseta ministra poljoprivrede dr Aleksandra Martinovića, ali ima još. Naime, što se najveće opštine na jugu Srbije tiče, u toku su neke promene. Promene, kako ističu lokalci, koje mogu pozitivno uticati na domaći rural.

Prema tome, overimo koje su promene u pitanju direktno iz izjava koalicije „Biramo Niš“.

Izvor: Biramo Niš – zvanična Instagram stranica

Ko to bira „Biramo Niš“?

Poljoprivreda i ruralni život danas se suočavaju s ozbiljnim izazovima, što je rezultat dugogodišnje neodgovarajuće politike vladajuće stranke SNS i njenih „stručnih kadrova“. Budžet Grada Niša za podršku selu i poljoprivredi za 2024. godinu iznosi samo 43 miliona dinara, što čini svega 0,26% ukupnog budžeta. Ovaj iznos je znatno manji u poređenju s 2012. godinom, kada je za istu svrhu bilo izdvojeno 214 miliona dinara, što je činilo preko 2% budžeta, prema saopštenju Koalicije „Biramo Niš“.

„Ovakva neadekvatna podrška dovela je do pada proizvodnje“, vele predstavnici lokalne opozicije. „Zbog toga danas uvozimo pasulj iz Avganistana, luk iz Kine i zamrznuto meso iz Argentine. Takođe, beleži se i pad površine poljoprivrednog zemljišta, stočnog fonda i broja poljoprivrednih gazdinstava. Mladi ljudi masovno napuštaju sela jer nemaju osnovne uslove za život, dok se poljoprivredom bave uglavnom stariji ljudi, prosečne starosti od 60 godina“.

Izvor: Biramo Niš – zvanična Instagram stranica

Šta učiniti povodom ovih problema?

Ova situacija zahteva odmah preduzimanje akcija i detaljnu restrukturiranju. Stoga, Koalicija „Biramo Niš“ je pripremila sveobuhvatan plan za unapređenje ruralnih područja i poljoprivrede unutar Grada Niša.

“Plan predviđa formiranje gradske službe za poljoprivredu i ruralni razvoj, suzbijanje korupcije i trgovine uticajem pri dodeli podsticajnih sredstava i subvencija, te uspostavljanje čvrste saradnje između nauke i prakse”, navode koalicioni partneri.

Foto: Pixabay

Koalicija „Biramo Niš“ planira pružiti podršku poljoprivrednim gazdinstvima i prerađivačkom sektoru putem investicija, kao i prenos znanja i inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Finansijska podrška će biti usmerena ka programima lokalnog razvoja ruralnih područja i projektima žena na selu. Investicije će takođe obuhvatiti oblasti vodosnabdevanja, kanalizacije otpadnih voda, upravljanja otpadom, kao i programe za očuvanje i zaštitu životne sredine.

Izvor: Glas Juga