Naslovna Blog „Kobasicijada“ u Turiji: em 40 godina, em 2040 metara čiste kobaje!

„Kobasicijada“ u Turiji: em 40 godina, em 2040 metara čiste kobaje!

535
0

Šta radite kada vas čeka četvrta decenija uspešnog kobasičarenja? Kobavite li se eminentnim festivalom „Kobasicijada“? Kobravo, onda – jer imamo dobre vesti za vas!

Ali svakako ni mi to ne možemo sročiti na taj način kako je to AgroTV uradio. Prenosimo njihov uvodni pasus u celosti, samo da overite taj elan:

Proizvodnja kobasica
Proizvodnja kobasica

Ponovo bez greške, ponovo za jedan metar oboren sopstveni rekord u pravljenju kobasice, ponovo odlična posećenost i zadovoljni gosti sa svih strana sveta, ponovo odličan koncert, ponovo „Kobasicijada“ za nijansu bolja, sadržajnija, zabavnija od prethodne. Ovako to bude kada vredni Turijci, majstori za poznati specijalitet i majstori za organizaciju popularne manifestacije, još dobro pomognuti i podržani od strane Opštine Srbobran, reše da naprave 2.040 metara dugu kobasicu, najdužu na zemaljskom šaru, uz zabavu na ulicama svog mesta pokažu je svim pridošlim ljudima, a onda na metar, dva ili tri pošalju celom svetu, da svi probaju od najbolje rekorderke, da niko nigde nikad ne posumnja da se ne radi o najukusnijoj i najdužoj kobasici.

Ništa kao „Kobasicijada“!

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, shodno svome tematski tačnom prezimenu je s zadovoljstvom komentarisao festival povodom otvaranja.

Izvor: https://sremskakobasicijada.rs/

„Svake godine obaramo rekord i ove godine imali smo najdužu kobasicu na svetu, dugu 2.040 metara, ali za nas su ovde važnija sva ova nasmejana lica i ljudski odnos koji se oseća među našim sugrađanima i dragim gostima koji posećuju manifestaciju. Suština je da svake godine nastavimo sa negovanjem svih tradicionalnih vrednosti, ali i da ljudima pružimo zadovoljstvo i mogućnost da uživaju u ovoj gastronomskoj manifestaciji,“ zdušno je prokomentarisao Debeljački.

Naglasio je da lokalna zajednica već dugi niz godina prepoznaje značaj ovog događaja i oseća snažan ponos među stanovnicima Turije zbog četiri decenije dugog okupljanja ljudi. Zbog toga neizostavno podržava i aktivno učestvuje u organizaciji „Kobasicijade“, jasno ističući da je ova manifestacija izvanredna prilika za promociju turističkih i ekonomskih potencijala cele opštine Srbobran. Dodatna podrška organizaciji, usmerena ka osmišljavanju programa koji zadovoljava različita interesovanja, stigla je i ove godine od Doma kulture Srbobran, koji je bio zadužen za program na bini, i Centra za sport i turizam koji se bavio tehničkim aspektima prodajnih štandova i drugih pitanja.

Izvor: Ona/Telegraf

(Re)Ko(rd)Basica

Svečanom otvaranju festivala ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra. Tim povodom je izjavio da je prvi put u Turiji i da mu je, kako je naveo, sve bilo izvanredno.

„Mnogo je ljudi, mnogo je i kobasica, kvalitetnih, slobodno mogu reći najboljih na svetu. Kada sve ovo vidim stvarno poželim da ovi naši majstori naprave jednu kobasicu do Novog Sada, do Beograda. U narednim godinama i od Vranja do Subotice. Važno je da uvek imamo sirovina za sve te kobasice i Vlada Srbije i Ministarstvo za poljoprivredu će se uvek truditi da to tako bude. Sve ovo što vidimo ovde opravdava čestu ocenu da je Kobasicijada u Turiji najbolja manifestacija ove vrste u Srbiji. Godinama će biti još bolja,“ apostrofirao je pomoćnik ministra.

Predsednik Udruženja „Kobasicijada“, Željko Popić, izjavio je da je uveren da će svi posetioci Turije biti zadovoljni programom i ponudom na „Kobasicijadi“. Kako ističe, je sve detaljno pripremljeno tokom više meseci i aktivno promovisano u mnogim gradovima.

„Naša kobasica od 2.040 metara u jednom komadu ponovo je oborila Ginisov svetski rekord. Svake godine dodajemo po jedan metar, da dokažemo da možemo, i nemamo nameru da stanemo. Imamo goste iz cele Srbije, iz mnogih drugih država. I cilj nam je da se svi dobro zabave i uživaju u Turiji,“ dodao je Popić.

Izvor: AgroTV