Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Koja će oprema biti nužna za otkupljivače poljoprivrednih proizvoda?

Koja će oprema biti nužna za otkupljivače poljoprivrednih proizvoda?

76
0

Srpski agrar dobija novu, ključnu dopunu. Naime, odavno se postavlja pitanje koja nova oprema će morati da se koristi za otkup proizvoda. Sada konačno imamo na isto odgovor.

Naime, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo poljoprivrede usvojili su novi Pravilnik. Dotični dokument se tiče minimalnih tehničkih uslova za trgovinu na mestima za otkup zrnastih plodova, voća i povrća i domaćih životinja, kako je objavljeno u Službenom glasniku. Novina u pravilniku je upravo oprema koja je potrebna za rad.

Izvor: Shutterstock/Aleksandar Malivuk

Minimalni tehnički zahtevi propisani novim pravilnikom obuhvataju zahteve vezane za prostor, opremu, uređaje i način prodaje. Iako novi pravilnik donosi neophodnu opremu za otkupljivače, njegove suštinske razlike u odnosu na prethodni pravilnik iz 2011. godine su minimalne.

Ukoliko se na otkupnom mestu vrši sortiranje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda, obavezno je obezbediti odgovarajuće uslove i opremu koja omogućava merenje parametara kvaliteta pri prijemu, sortiranje po kvalitetu i klasama, kako je navedeno u novom pravilniku.

Izvor: Shutterstock/Zlikovec

Oprema za zrnaste proizvode, detaljnije

Oprema potrebna za obradu zrnastih proizvoda obuhvata:

 • Vagu,
 • Uređaj za uzimanje uzoraka,
 • Razdeljivač uzoraka za dobijanje najmanje tri reprezentativna uzorka,
 • Laboratorijsku opremu koja uključuje:
 • Vagu,
 • Potrebne instrumente za određivanje sadržaja nečistoća,
 • Opremu za određivanje vlage,
 • Opremu za merenje hektolitarske mase,
 • Dodatnu opremu za brzo određivanje sadržaja proteina,
 • Prijemni koš za sortiranje zrnastih proizvoda u različite klase, koje se utvrđuju u skladu sa propisima koji regulišu kvalitet tih proizvoda.
Image by $uraj tripathi from Pixabay

Oprema za voće i povrće, detaljnije

Oprema neophodna za voće i povrće obuhvata:

 • Inspekcijske/kontrolne stolove za vizuelnu i organsku proveru kvaliteta plodova na uzorku,
 • Vagu,
 • Merne prstenove za merenje pojedinačnih plodova i klasifikaciju plodova po veličini za voćne i/ili povrtarske vrste koje parametre kvaliteta definišu prečnikom ili obimom ploda,
 • Kolorimetar za klasifikaciju plodova na osnovu njihove boje, koristeći kolorimetrijske mape, tablice i slično, za voćne i/ili povrtarske vrste čiji parametri kvaliteta uključuju stepen obojenosti ploda,
 • Refraktometar za merenje koncentracije šećera u plodu, za voćne i/ili povrtarske vrste čiji parametri kvaliteta uključuju sočnost i sadržaj šećera,
 • Prijemni prostor (bilo da je to izdvojena jedinica ili centralno prijemno mesto u hladnjači, skladištu, itd.) za sortiranje otkupljenih plodova u različite klase, koje se određuju u skladu sa propisima koji regulišu kvalitet tih proizvoda.

Ukoliko otkupno mesto ne poseduje laboratorijsku opremu i dodatnu opremu, otkupljivač će organizovati uzimanje uzoraka radi kontrole kvaliteta, kao i određivanje sadržaja proteina od strane akreditovane laboratorije.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Pitanje životinja

Otkupno mesto za prodaju domaćih životinja mora biti opremljeno stočnom vagom. Merila koja se koriste moraju zadovoljiti zahteve propisane zakonima o merenju.

Nove odredbe pravilnika ne obuhvataju robne berze, sajmove, druge ekonomske izložbe i tradicionalne manifestacije, pijace i veletržnice, koje se uređuju posebnim propisima.

Image by senivpetro on Freepik

Minimalni tehnički zahtevi obuhvataju prostorije, opremu, uređaje, spoljašnji izgled, način prodaje, kao i opremu i uređaje za skladištenje robe.

Na otkupnom mestu primenjuju se tehnički, higijenski i veterinarsko-sanitarni standardi za prijem, merenje, skladištenje, utovar i istovar poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja, u skladu sa posebnim zakonskim propisima.

Pravilnik takođe precizira način prodaje na otkupnim mestima, kao i obavezno obeležavanje istih.

Izvor: Nova ekonomija