Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Kojim putevima mogu organizovano da se kreću traktori? Poljoprivrednici se pitaju

Kojim putevima mogu organizovano da se kreću traktori? Poljoprivrednici se pitaju

83
0

Postoji li jasno definisani dokument gde se pojašnjava kojim putevima traktori mogu da se organizovano kreću? Kako poljoprivredni proizvođači mogu da znaju te vitalne informacije zarad sopstvenog rada? I šta ih očekuje ukoliko se ta procedura ne ispoštuje? To je sve od enormnog značaja po poljoprivredu, ali informacije o tome su maltene nepoznate.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika uputila je JP „Putevi Srbije“ se upravo to zapitala, i pokrenula je inicijativu da reši problem. Uputili su zahtev za dozvolu kretanja traktorima u organizovanim kolonama državnim putevima prvog i drugog reda. Kako naglašavaju, ovo se odnosi na vozila sa ili bez policijske pratnje.

Traktori i njihovo kretanje, detaljnije

Poljoprivrednicima je, u međuvremenu, stigao odgovor kada su traktori i kretanje istih u pitanju. U ovom članku prenosimo dotični pismeni odgovor u celosti:

 

Na osnovu Vašeg dopisa od 25.01.2024. godine, u kome se obraćate JP „Putevi Srbije“, kao upravljaču državnim putevima I i II reda u Republici Srbiji, radi pronalaženja rešenja za kretanje traktorima u organizovanim kolonama na državnim putevima, obaveštavamo Vas sledeće:

foto: P. Pavlović
foto: P. Pavlović

U članu 102, Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“ broj 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2019 –odluka US, 55/2014, 96/2015 – dr.zakon, 9/2016 – odluka US, 24/2018, 41/2018 – dr.zakon, 87/2018, 23/2019, 128/2020 – dr.zakon i 76/2023), definisane su kategorije vozila koje smeju da se kreću autoputem i motoputem. Kojim je zabranjeno kretanje traktorima ovim kategorijama državnih puteva.

Takođe, obzirom[sic!] da je zabranjeno kretanje traktorima na državnim putevima IA reda (autoputevima), samim tim traktori ne pripadaju ni jednoj kategoriji vozila za koje je predviđena naplata putarine za korišćenje državnih puteva IA reda (autoputeva).

Na ostalim državnim putevima IB i II reda (izuzev autoputa i motoputa) kretanje traktorima je dozvoljeno i definisano članom 45, stav 1, tačka 5 (maksimalna dozvoljena brzina), članom 85. Kao i ostalim članovima vezanim za učestvovanje traktora u saobraćaju, gore navedenog zakona.

Obzirom[sic!] da je sprovođenje odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, za detaljniji odgovor na vaše pitanje neophodno je da se obratite pomenutom Ministarstvu.

 

Izvor: Dnevnik