Naslovna Vesti Kome je namenjeno 57,6 miliona evra u 2020. godini?

Kome je namenjeno 57,6 miliona evra u 2020. godini?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo je pet velikihjavnih konkursa za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrednicima i to iz IPARD programa pomoći EU.

856
0

Ukupan fond iznosi 57,6 miliona evra, a prva sredstva biće namenjena seoskom turizmu za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

Ovaj javni poziv, koji je planiran za mart tekuće godine, još uvek čeka odobrenje iz Brisela, za koje nadležni smatraju da će uskoro biti završeno.

Više od milijardu dinara namenjeno je kandidatima koji pružaju ugostiteljske usluge u okviru rurarnog turizma, za izgradnju, rekonstrukciju i unapređenje objekata, kupovinu nove opreme i nameštaja.

Drugi javni poziv namenjen je za pomoć administrativnim službama koje tehnički realizuju ovaj evropski programi to u iznosu od 53 miliona dinara.

Treći poziv namenjen je poljoprivrednicima, zadrugama i malim i srednjim poljoprivrednim preduzećima. Iz ukupnog fonda za ove kandidate izdvojeno je oko 620 miliona dinara.

 Za sredstva u visini od oko 2,5 milijardi dinara moći će da konkurišu kandidati kojima je potreban podsticaj za izgradnju skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka ivinograda, u okviru četvrtog konkursa u ovoj godini.

Peti javni konkurs u 2020. godini, namenjen mlekarima, klanicama, vinarijama, proizvođače džemova i sokova i to za opremanje i izgradnju objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa. Za ove kandidate izdvojeno je više od 2,5 milijarde dinara.

 IPARD 2, koji je predviđen za period 2014-2020. godine iznosi 175 miliona evra bespovratne pomoći, a deo od 25% obezbedila je Srbija iz budžeta.

Ovaj novac namenjen je isključivo poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama, preduzetnicima, malim i srednjim poljoprivrednim preduzećima.

Investiciju u potpunosti finansiraju korisnici uz pomoć kredita iz banaka, a po završetku investicije, vraća im se 50-70% te vrednosti.

U okviru ovog programa, do sada su aktivirani javni konkursi u vrednosti od 130 miliona evra, a realizovana investicija iznosila je 5 miliona evra.

Za sve one koji imaju uslove za prijavu, otvoren je konkurs u okviru prerađivačkog sektora, koji će trajati do 24. februara.

http://www.minpolj.gov.rs/download/uredba-o-raspodeli-podsticaja-u-poljoprivredi-i-ruralnom-razvoju-u-2020-godini/