Naslovna Poljoprivreda Konkurs i lokalni fond: južna pruga

Konkurs i lokalni fond: južna pruga

80
0

U Medveđi je osnovan lokalni fond za razvoj plasteničke proizvodnje – i raspisan konkurs. U Dimitrovgradu je raspisan konkurs – doduše ne za plastenike. A evo i više detalja o oba.

Image by martaposemuckel from Pixabay

Lokalni fond u Medveđi

Potpisivanjem sporazuma između opštine Medveđa i Fondacije Ana i Vlade Divac, formiran je Lokalni fond namenjen podsticanju plasteničke proizvodnje u Medveđi.

Nakon potpisivanja, objavljen je konkurs koji ima za cilj pružanje podrške najmanje 15 poljoprivrednika sa registrovanim gazdinstvima na teritoriji opštine Medveđa. Ovaj konkurs ima za svrhu jačanje porodica i pružanje ekonomske podrške. Raspoloživa sredstva za konkurs iznose tri miliona dinara, pri čemu je opština obezbedila dva miliona.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Na konkurs, koji traje do 6. jula, mogu se prijaviti fizička lica koja su nosioci registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u opštini Medveđa. Ova lica treba da žele da započnu ili prošire posao u vezi sa plasteničkom proizvodnjom, uz aktivno učešće u pripremi i sprovođenju poslovanja. Višečlane porodice koje žive i rade na selu će imati prednost pri odabiru.

Konkurs za agrarne proizvođače Dimitrovgrada

Regionalna razvojna agencija Jug, zajedno sa lokalnom samoupravom Dimitrovgrada i Fondacijom Ana i Vlade Divac, u saradnji sa USAID Projektom za konkurentnu privredu, objavila je Konkurs za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede opštine Dimitrovgrad u 2024. godini.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Ovaj konkurs ima za cilj podržati poljoprivrednike koji žele unaprediti svoje poslovanje kroz primenu novih tehnologija, održive prakse ili diverzifikaciju proizvodnje. Raspoloživa sredstva za ovu inicijativu iznose 2.800.000 dinara.

Na konkursu mogu aplicirati registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Dimitrovgrad za nabavku:

  • Nove i polovne opreme i mehanizacije kupljene od registrovanih firmi;
  • Kvalitetnih priplodnih (umatičenih) grla i pčelinjih matica;
  • Sertifikovanih sadnica voća i loznih kalema (vinove loze);
  • Izgradnju i opremanje objekata za skladištenje voća i povrća;
  • Izgradnju i opremanje objekata za smeštaj goveda, živine, svinja, ovaca i koza;
  • Izgradnju specijalizovanih objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda (pušnice, sušionice, destilerije i sanitarni prostorije).
Izvor: Shutterstock/librakv

Pravo učešća imaju fizička lica – nosioci registrovanih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava s aktivnim statusom, koja imaju prebivalište na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Maksimalni iznos podsticaja po ovom konkursu je 400.000,00 dinara sa PDV-om. Korisnici podsticajnih sredstava imaju pravo na 30% bespovratnih sredstava, dok je preostalih 70% potrebno vratiti u roku od tri godine od potpisivanja ugovora sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug.

Sve detaljne informacije o konkursu i prijavni formular dostupni su na zvaničnoj internet stranici opštine Dimitrovgrad. Ovaj konkurs pruža priliku poljoprivrednicima da unaprede svoje poslovanje i doprinesu ekonomskom razvoju opštine Dimitrovgrad.

Izvori: AgroFin, AgroNews