Naslovna Poljoprivreda Konkurs, sremuš, pivo i ostale vesti iz agrara

Konkurs, sremuš, pivo i ostale vesti iz agrara

506
0

Koji je to novi konkurs za mlade? Kakve su to manifestacije o pivu i sremušu? Zelene brane? „Agro Job Fair“? O da, sve to imamo za vas! Nova tura malih, ali nadasve važnih i onako nekako slatkih vesti iz poljoprivrede, pravo pred vama.

Photo by Anna Shvets: https://www.pexels.com/photo/young-female-gardener-browsing-tablet-for-work-in-farm-5230961/

Konkurs za mlade poljoprivrednike Vojvodine

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je objavio Konkurs za pružanje finansijske podrške mladima u ruralnim područjima u AP Vojvodini u 2024. godini. Glavni cilj ovog konkursa je revitalizacija demografije u ruralnim područjima AP Vojvodine kako bi se podstaklo zadržavanje mladih u tim područjima i njihov povratak iz gradova.

Ovaj konkurs je usmeren na podršku novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača kroz njihov razvoj i unapređenje putem finansijske podrške za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Ukupno 200 miliona dinara je predviđeno da se ovaj konkurs realizuje. Pritom se bespovratna sredstva za dotični konkurs dodeljuju u iznosu do 90% investicije, bez PDV-a.

Izvor: Shutterstock/librakv

Minimalni iznos koji se može dobiti po prijavi iznosi 500.000 dinara, dok je maksimalni iznos 1.500.000 dinara. Prema pravilima konkursa, sredstva se dodeljuju za investicije u fizičku imovinu gazdinstva, a mogu se prijaviti mladi poljoprivrednici u dobi od 18 do 40 godina koji su prvi put registrovani kao nosioci gazdinstva nakon 1. aprila 2023. godine, a ranije nisu koristili podsticaje. Takođe, moraju imati prebivalište u naseljenom mestu u Vojvodini koje nije centar grada.

Stiže „Dan sremuša“

Tradicionalni „Dan sremuša“ će se i ove godine održati u mestima Neštin i Vizić, koja su deo opštine Bačka Palanka. Ovogodišnja manifestacija je najavljena na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu tokom predstavljanja opštine Bačka Palanka, a održaće se ispred mesne zajednice Neštin 30. marta s početkom u 10 časova.

Izvor: Vojvodina Travel

Posetioci mogu očekivati zanimljiv dan sa organizovanim posetama, berbom sremuša i ručkom. Kotizacija iznosi 800 dinara, pri čemu deca do 14 godina ne plaćaju. Udruženje građana „Stav“ je organizator događaja, a dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti pozivom na brojeve telefona 0601323171 i 0641646601. Cilj eko-turističke manifestacije „Dan sremuša“ je očuvanje životne sredine i unapređenje ruralnog turizma u Bačkoj Palanci.

„025 Mini festival piva“

Kula će biti domaćin prvog „025 Mini festivala piva“, događaja koji ima za cilj promovisanje zanatskih pivara. Festival će se održati u subotu, 30. marta, s početkom u 15 časova, na lokaciji ispred Pozorišne sale Kulturnog centra u Kuli, na adresi Josipa Kramera broj 3. Ulaz je besplatan, a posetioci mogu očekivati širok izbor zanatskih piva, promotivne cene i uzbudljivu atmosferu.

Izvor: Opština Kula

Organizatori festivala su zanatska pivara „6thStreetBrewery“ iz Kule, uz podršku Kulturnog centra Kula, Pivare „Ravangrad“ iz Sombora, Turističke organizacije opštine Kula i Udruženja kućnih pivara Srbije.

Prva zelena brana u Srbiji

Radovi na preusmeravanju toka reke Rzav kroz obilazni tunel su završeni kao deo projekta „Izgradnja brane sa akumulacijom Arilje-profil Svračkovo“, što će omogućiti dalje aktivnosti poput iskopavanja, nasipanja predbrane i brane, kao i ostalih neophodnih radova za preusmeravanje reke.

Direktor JVP „Srbijavode“, Goran Puzović, zajedno sa svojim timom, obišao je završene radove na preusmeravanju reke Rzav, nakon čega će početi pripremni radovi za glavni deo projekta – izgradnju tela nasute brane.

Izvor: Instagram
Foto: Ivan Radić

U protekloj godini, fokus izvođenja radova bio je na sanaciji klizišta iznad slapišta radi omogućavanja nastavka radova na prelaznoj deonici. Takođe, izvedeni su radovi na šahtnom prelivu i obilaznom tunelu, dok je vodozahvatna kula sa montiranom pasarelom takođe završena.

Dodatno, izvršeno je injektiranje injekcijske zavese na brani, a završena je i prelazna deonica (izlaz iz obilaznog tunela), čiji je završetak bio preduslov za preusmeravanje reke Rzav. Trenutno je u toku izgradnja šahtne zatvaračnice energetskog tunela, uz planirano injektiranje samog energetskog tunela.

Izvor: Instagram
Foto: Ivan Radić

Planirana nasuta brana „Arilje – profil Svračkovo“ će biti visoka 68 metara, spadajući u kategoriju visokih brana. Po završetku ovog značajnog projekta, obezbediće se čista pijaća voda za 500.000 stanovnika grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Arilje, Požega i Lučani.

„Agro Job Fair“ u Novom Sadu

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu je organizovan drugi sajam zapošljavanja namenjen studentima, ali i svima koji traže posao u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede, veterine i agroekonomije. Više od 15 kompanija je predstavilo svoje mogućnosti studentima.

Izvor: Dunav Televizija – zvanična Instagram stranica

Projekat „Agro Job“, koji je realizovan uz podršku Poljoprivrednog fakulteta i Studentskog parlamenta, ima za cilj da podrži studente i olakša im ulazak na tržište rada. Za mnoge studente, ovo je prilika da se prvi put susretnu sa potencijalnim poslodavcima, što im mnogo znači u pogledu informacija o budućem zaposlenju.

Kompanije poput „Danubius“ i „Agrosava“ ističu da im je sajam važan jer im omogućava bolje predstavljanje studentima i pruža priliku da im objasne očekivanja.

Izvor: Poljoprivredni fakultet Novi Sad – zvanična Instagram stranica

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, naglasio je značaj ovakvih događaja i izrazio zadovoljstvo brojem kompanija koje su učestvovale. Takođe je istakao da je ohrabrujuće što kompanije pokazuju interesovanje za visokoobrazovani kadar.

 

Izvori: AgroTV (1, 2, 3, 4), RTV