Naslovna Mehanizacija Budućnost u kontrolisanju rasipača

Budućnost u kontrolisanju rasipača

686
0

Ove nedelje smo se družili sa profesorom doktorom Markom Kostićem, koji je vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i poljoprivredni proizvođač. Marko nam je ovom prilikom pokazao svoj genijalni patent za koji veruje, a u šta smo i mi sigurni, da je budućnost u kontrolisanju rasipača.

Marko, koji i sam kaže da se poljoprivredom bavi 24 časa, oduvek je želeo da živi u kući i da se bavi svojim životnim i profesionalnim opredeljenjem. Objasnio je da nije dovoljno samo kupiti kuću na selu, već da ljudi treba da budu spremni da rade na svom imanju.

Marko ima svoju radionicu, u kojoj je upravo i izdradio patent iz sopstvenih resursa. Ovaj, višestruko koristan, patent jeste univerzalni ram koji služi za dinamičko odmeravanje težine mašina za aplikaciju mineralnog đubriva ili pesticida. Namena mu je da poljoprivredniku omogući da ostvari ujednačenu površinsku raspodelu određenog sredstva na način da je uprošćen proces samog podešavanja mašine u realnom vremenu. Ovaj ram može da se prikači za bilo koji traktor, a poljoprivrednici dobijaju informaciju o potrošnji litara ili kilograma po hektaru. Na taj način korisnik može da prilagodi režim rada traktora kako bi postigao željenu normu na određenoj parceli.

Koristi se za mala ili srednja gazdinstva, koja nemaju sredstava da investiraju u skupa rešenja.