Naslovna Blog Kopriva – lična karta

Kopriva – lična karta

68
0

Kakva je to biljka kopriva? Koliko je bitna u proizvodnji zdravih namirnica kao insekticid i đubrivo? Kako je treba iskoristiti? Prodiskutujmo o tome malo ovde i sada.

Skromna kopriva neskromno uspeva u svemu

Kopriva može imati koristi i u zaštiti biljaka, pošto poboljšava njihov opšti imunitet. Koristi se za odbijanje štetnih insekata, posebno zelenih lisnih vaši. Kopriva se potapa u vodu i nakon 12 do 24 sata aktivne supstance koprive se razgrađuju, što omogućava upotrebu kao insekticida.

Foto: Pixabay

Za pripremu đubriva, koprivi se dodaje malo kvasca, hleba, peciva, keksa ili drugih testa sa kvascem. Ovo ubrzava fermentaciju, smanjujući je na tri do pet dana. Tri četvrtine posude se napune koprivom i preliju vodom u koju je dodat malo kvasca ili hleba. Nakon završetka fermentacije, rastvor se procedi i razredi u odnosu 1:10. Kada se kombinuje sa slezom i gavezom, dobija se kompleksno NPK đubrivo.

Interesantan niz informacija, zar ne? A tek se zahuktavamo. Evo šta sve još kopriva može.

Foto: Pixabay

Receptura za azotno-koprivno đubrivo

Kopriva može biti uparena sa drugim biljkama poput maslačka, pelina, hajdučke trave, pirike, podbela i kamilice. Ipak, ne dodaju se žitarice, jer to može pokrenuti alkoholno vrenje.

Da biste napravili azotno đubrivo od koprive, uzmite kilogram sveže ili 200 grama sušene koprive i potopite je u 10 litara vode u plastičnoj kanti. Dobro promešajte i ostavite da fermentiše 10 do 15 dana. Fermentacija je gotova kada prestane penjenje, a trajanje zavisi od temperature. Leti, proces traje oko pet dana, dok može trajati i do 15 dana tokom jeseni i proleća.

Image by 🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 from Pixabay

Periodično promešajte sadržaj kante. Kantu treba prekriti tkaninom kako bi se sprečilo ulazak muva i držati na sunčanom mestu. Sadržaj će imati neugodan miris. Nakon završetka fermentacije, procedite sadržaj kante i koristite ga kao đubrivo nakon razređivanja vodom:

  • Razredite u odnosu 1:10 kada zalivate zemljište,
  • Razredite u odnosu 1:50 za folijarno đubrenje (prskanje po listovima).
Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Proceđen rastvor može se čuvati u zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mestu. Redovna primena koprive ojačaće biljke i smanjiti napade patogena i štetnih insekata.

Izvor: Dobro jutro