Naslovna Poljoprivreda Koristite pesticide? Čeka vas OZBILJNA obuka!

Koristite pesticide? Čeka vas OZBILJNA obuka!

172
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavilo na zvaničnom sajtu pravilnik koji se odnosi na sprovođenje obučavanja onih koji u proizvodnji koriste pesticide. Sve rigoroznije kontrole na ostatke pesticida u isporukama voća i povrća u Evropi i Rusiji, ali i zaštita domaćih potrošača, zahtevaju ozbiljniji pristup tretiranju useva.

Image by bearfotos on Freepik

Korisnici pesticida u Srbiji koji se bave profesionalnom proizvodnjom će ubuduće morati proći ozbiljnu obuku kako bi i dalje mogli da se bave poljoprivredom. Ministarstvo poljoprivrede nedavno je objavilo pravilnik na zvaničnom sajtu koji propisuje sprovođenje obuke za one koji koriste sredstva za zaštitu bilja.

Ova mera je uvedena kao odgovor na sve strože kontrole ostataka pesticida u isporukama voća i povrća u Evropi i Rusiji, kao i radi zaštite domaćih potrošača. Nedavni incident sa zabranjenim hlorpirifosom u neretvanskim mandarinama naglašava potrebu za ozbiljnim pristupom tretiranju useva, a obuka profesionalaca može biti od koristi kako domaćim poljoprivrednicima, tako i državi.

pesticid
Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Propisi za pesticide: šta Pravilnik kaže?

Prema pomenutom Pravilniku, profesionalni korisnici pesticida u Srbiji prolaziće obaveznu obuku. Ona će obuhvatiti osnovne karakteristike sredstava za zaštitu bilja, deklaracije i uputstva. To uključuje oznake klasifikacije rezistentnosti, primenu, karencu, klasifikaciju i obeležavanje). Takođe će dobiti stručne savete o formulacijama sredstava za zaštitu bilja, njihovom mešanju i uticaju na zdravlje ljudi.

Osnovna obuka, navodi se dalje u Pravilniku, će trajati deset nastavnih časova. Tokom tog vremena, obuhvatiće aspekte bezbedne primene, rukovanja, skladištenja, transporta i odlaganja pesticida. Dopunska obuka će biti neophodna svakih pet godina od dobijanja sertifikata profesionalnog korisnika. Sem toga, trajanje nastavnog časa će biti standardnih 45 minuta. Pri tome će resorno ministarstvo odrediti ko će sprovoditi obuku putem nadolazećih konkursa.

YouTube Screenshot
Izvor: Linda Chia

Provera znanja će se raditi u vidu pisanog testa. Oni koji polože dobijaće sertifikate. Kako takođe stoji istaknuto u Pravilniku, uskoro se očekuje i više detalja o tome ko će i kada pozivati na obuke, da li će se one plaćati, da li su obavezne, kao i čemu će služiti sertifikati.

Izvor: Politika

Prethodni tekstPečenki debljanje od sada u Vranje; kako bela bundeva uspeva van Vojvodine
Sledeći tekstTransport životinja u EU (i koji su najveći problemi istog)