Naslovna Blog Kralj paprike iz Prijepolja još nije abdicirao

Kralj paprike iz Prijepolja još nije abdicirao

62
0

Njegoš Stojadinović (delimično) samoproklamovani kralj paprike iz Prijepolja, dobija na popularnosti među svojim podanicima. Postao je poznat i zbog toga što je, zahvaljujući publicitetu u medijima, pronašao devojku. Prema njegovim prethodnim rečima, devojke ga ranije gotovo nisu primećivale jer se bavio poljoprivredom i time se ponosio. Međutim, nesebično je delio savete i informacije o berbi i setvi na društvenim mrežama, što je privuklo pažnju.

Posebno su bile popularne objave očekivanja sazrevanja paprika za berbu. „Sve je urađeno kako treba, kod mene je sve jedan kroz jedan. Na tri hektara imam kupus i papriku – 38.000 sadnica somborke i 2.000 sadnica babure,“ reklo je Njegovo Veličanstvo. Ovo je naglasio tokom prošle sezone, kada je opisivao svoju njivu koja je korak do magistrale u Kolovratu na Bijelopoljskom putu. Sadio je ranije i duplo više sadnica paprike, ali je rešio da umesto toga „pojača“ kupus.

Uzgojem paprike do društvenomedijske autokratije

U izjavi za medije, Njegova Visost govori o tome da je rad s manjom površinom i manjim ulogom lakši, za razliku od uzgoja paprike koji je zahtevniji. Navodi da je potrebno postaviti foliju, održavati razmak od 20 puta 25 cm i često prskati dok se biljke ne prime.

„Na 50 ari, stavio sam 25 traktora stajnjaka, 250 kilograma „veštaka“ i 50 kilogram uree. Za prihranu sam koristio bakar, mankogal, tri „dvaeske“ i tako. Važno je da ona dole ima azota dovoljno da bi nagurala hranu do kraja,“ veli Njegovo Visočanstvo. Kako zdušno tvrdi, u početku je imao problem isključivo sa bakteriozom, ali je uspeo da primeni propisne mere zaštite na vreme.

Izvor: Njegoš Stojadinović – zvanični Facebook profil

Od svih pristupačnih metoda, jedino ne koristi standardni sistem navodnjavanja, već izvlači vodu iz reke Lim, koja se nalazi neposredno uz polje, i distribuira je pomoću rasprskivača. S dve pumpe, zaliva oko 800 do 900 litara vode u minuti ujutru i uveče. Očekuje minimalno 15 tona prinosa sa pomenute površine, dok se kod kupusa očekuje 80-90 tona. Ranije je radio u strugarama, ističe, a već petnaest godina se bavi poljoprivredom.

„Kad pogledaš – ima toga dosta, prostrano je. Pa sam ušao u tu igru, ovo mi dođe kao neka zanimacija. Napraviš dobar kvalitet, uzmeš novac, pogotovo za kupus ove godine, biće cena 70, 80 dinara za kilogram, a papriku“, veli Uzvišeni Vladar.

Osvajački pohodi ka Nemačkoj

Na početku, kaže Egzaltirani Samodržac iz Prijepolja, bilo je teško plasirati ovo povrće dok nije postigao određeni kvalitet, stekao poznanstva i malo se promovisao, ne skrivajući svoju nameru da privuče nove kupce na taj način. Trenutno je već unapred prodao 50% robe, dok je ostatak odlučio zadržati za kupce koji žele da je direktno kupe s njegove tezge. Takođe je uspeo plasirati robu u Nemačku, ali u poslednjih nekoliko godina uspeh je postigao i na lokalnom tržištu.

„Nekih pet tona sam prodao Sjenici, firmi koja pravi papriku u pavlaci, a dve tone imam poručeno do Božića. Cena na malo je 200 dinara za kilogram, a na veću količinu 150 dinara. Mislim da će ostatati ta cena, jer sve manje ljudi sadi somborku, treba dosta rada, a malo je radne snage,“ dodaje prijepoljski monarh.

Foto: Pixabay

Kada ga pitaju kako uspeva da sve postigne, odgovara da mora ustajati u 5 sati ujutru kako bi obavio sve obaveze. Četvoro članova paprikovnog mu kraljevstva radi na polju, a po potrebi angažuju dodatne sezonske radnike, od kojih otkriva da su u proseku stari između 60 i 70 godina.

Pored uzgoja povrća, ustoličeni suveren Stojadinović se bavi i proizvodnjom malina na 80 ari zemlje. Iako je standardna cena maline 200 dinara, on je uspeo prodati svoje maline po ceni od 220 dinara hladnjači u Arilju, mada ne očekuje veliku potražnju za ovim voćem zbog opšte ekonomske krize.

Izvor: Dekreti Njegovog Veličanstva Njegoša Stojadinovića Prijepoljskog, Blic