Naslovna Poljoprivreda Krkobabić: „Mnogo smo postigli!“

Krkobabić: „Mnogo smo postigli!“

103
0

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, je u recentnim izjavama s ponosom istakao koje je sve uspehe resorno ministarstvo postiglo ove godine. Jedan od najzapaženijih programa je bio svakako Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće. Kroz isti je obezbeđeno 980 kuća širom Srbije, istaknuto je na predstavljanju rezultata rada Ministarstva.

„Danas uočavamo obrnute procese grad – selo, nadam se da će oni biti nastavljeni. Na ovaj način postižemo populacione, ekonomske i bezbednosne ciljeve i ubrzano menjamo demografsku sliku. Ovde imamo sela u kojima smo dodelili kuće za 50, 60 porodica, i svi su mlađi od 30 godina. Dakle, u ta sela dovodimo radno aktivno stanovništvo. Ispunjavamo i bezbednosni aspekt – da nijedan deo zemlje posebno rubna područja ne ostanu prazna,“ ushićeno je izjavio ministar.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Krkobabić o sadašnjosti, ali i budućnosti

Od početka programa 2020. godine, dodeljene su subvencije za nabavku ukupno 2.650 seoskih domova širom Srbije, pružajući krov nad glavom za više od 10.000 ljudi, uključujući 3.500 dece.

Čak 30% novih stanovnika sela i vlasnika kuća su zamijenili gradske adrese za seoske, a prilikom prvih prijava na konkurs, pokazalo se da su najmlađi i najhrabriji, s prosečnom starošću novih vlasnika kuća od 29,8 godina.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Vojvođanska sela se posebno ističu po broju novih komšija, a naročito se to primećuje u Somboru, gde je doseljeno čak 151 kuća.

Bačko Petrovo Selo u opštini Bečej je rekorder sa 82 useljene kuće. Seoske kuće su takođe useljene u naseljima Knjaževca, Pirota, Dimitrovgrada, dok je selo Željuša, sa 12 useljenih kuća, postalo simbol ovog programa. Na čelu Komisije za dodelu ovih sredstava nalazi se rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, uz zamenika agroekonomista Milana Prostrana.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

„U ime Komisije, moram da kažem da je ove tri godine radila izuzetno dobro. Imali smo osam sednica, ove godine i razmatrali prijave. Vlada Srbije ima brojne programe, i iako su mnogi više eksponirani, mislim da je ovo najznačajniji program koji Vlada sprovodi u ovoj zemlji – sa aspekta ravnomerne raspodele stanovništva, građevinsko-arhitektonskog fonda, poljoprivrede, demografjie i drugih,“ naglasio je Đokić.

Krkobabićevi podvizi u reonu ruralnog prevoza

Nakon pohvale Đokića i saradnika, ministar Krkobabić je apostrofirao da je formiranjem Nacionalnog tima za preporod sela Srbije „udaren kamen temeljac“ za potpunu obnovu domaćeg rurala. „Nacionalni tim je dobio i izuzetnu podršku Vlade, a ja bih istakao da je od presudnog značaja bila snažno izražena volja predsednika Aleksandra Vučića kroz jednu rečenicu „koliko god bude zahteva mladih ljudi, da svoju budućnost grade u selima Srbije, toliko će biti sredstava“, rekao je predsednik kada sam ga upitao hoćemo li nastaviti ovaj program,“ naglasio je Krkobabić.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Prema njegovoj izjavi, naročito je bio ključan Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva. Njime je, kako je izjavio, rešen problem prevoza za oko 1.200 sela i više od 400.000 stanovnika.

„Zadatak Komisije je bio delikatan, jer nemoguće je razmišljati o tome kako da razvijamo Srbiju ako nemamo valjane programe mobilnosti. Sva četiri programa ovog ministarstva su korelativna i jako nam je drago što smo kao Komisija do detalja obratili pažnju na specifičnosti svake regije. Pokazali smo da možemo da ispunimo zahteve,“ pohvalio je ministra predsednik Komisije i dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Još o saobraćaju

Samo tokom ove godine, podsetićemo, podršku za prevoz do svojih sela dobilo je 26 lokalnih samouprava, a ukupno njih 61 od početka programa. Od tih, 35 lokalnih samouprava se nalazi u grupi najnerazvijenijih i devastiranih, 23 se nalazi u pograničnim područjima, dok 31 do sada nije imala organizovan gradski ili prigradski prevoz.

Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, istakao je da ova lokalna samouprava sada povezuje 32 naseljena mesta minibusem sa okolnim mestima. „Ljudi koji do sada nisu imali autobusku liniju do tih mesta sada koriste minibus. Puno nam znači, i nadam se da ćemo konkurisati i u budućnosti dobiti još neki minibus. Smatram da su svi ovi programi koje nudi Ministarstvo, uz podršku Vlade i predsednika Srbije, samo dokaz da država misli na selo i svoje stanovništvo. Bez jakog sela nema jake države,“ veli Đorđević.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

O ostalim uspesima resornog ministarstva overite izvorni članak na AgroTV.