Naslovna Poljoprivreda Krkobabić: obnavljamo zadrugarstvo u Srbiji

Krkobabić: obnavljamo zadrugarstvo u Srbiji

134
0

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da se intenzivno radi na novom programu obnove i razvoja zadrugarstva u Srbiji. Prema njegovim rečima, radi se na tome da zadruge budu izvoznici i snažniji tržišni igrači. Izjavu je uputio prisutnima tokom otvaranja škole zadrugarstva u Baču, koju je organizovao Zadružni savez Vojvodine.

Krkobabić i Bizonj o inicijativi

„Mali i usitenjen posed u proseku od 5,4 hektara kakav je u Srbiji nameće potrebu za udruživanjem kako bi poljoprivrednici postali uspešni robni proizvođači, a praksa potvrđuje da svuda gde postoje uspešne zadruge i sela su živa,“ najavio je Krkobabić dok je plasirao nove programe. „Sredstva u budžetu za iduću godinu negde oko pola milijarde dinara. To je samo inicijalno posle formiranja nove vlade. Biće odmah i rebalans. Ja očekujem da ćemo dotle iznova, celovito raditi na novom programu i o svemu ovome o čemu sam do sada govorio, da zadrugarstvo podignemo jedan viši nivo. Srbija bez zadruga gubi sela!“ deklarisao je Krkobabić.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj izjavila je tokom susreta da Treća zadružna škola Bač-Bački Gračac-Doroslovo ima svoju jasnu misiju. „Sada smo za ovu zadružnu školu, za razliku od prethodnih, odlučili da organizujemo jedan okrugli sto pod nazivom „Stanje i izazovi u zadrugarstvu“,“ istakla je Nestorov Bizonj. „A sve imajući u vidu jednu kompleksnu situaciju u kojoj se nalazi poljoprivreda i zadrugarstvo sa njom zajedno. Tako da će ovo biti prilika da sa našim profesorima, stručnjacima, predstavnicima nadležnih organa, ministrom i našim zadrugarima razmotrimo šta je to što treba činiti.“

Značaj zadruga za srpski agrar

Situacija u poljoprivredi je teža nego ikada. Niske otkupne cene poljoprivrednih proizvoda, skup repromaterijal i energenti stavljaju zadruge pred brojne izazove. Upravo sada je neophodno podizati produktivnost i smanjivati troškove, poručio je predsednik Privredne Komore Vojvodine Boško Vučurević.

YouTube Screenshot
Izvor: 24 Vesti

Pomoćnik resornog pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Petar Samolovac se isto obratio prisutnima. Poručio je da Pokrajinski sekretarijat u konkursnim linijama prepoznaje zadruge. Kako je naglasio, ta podrška će u narednom budžetskom ciklusu biti još snažnija.

Vrsni agrarni stručnjaci profesori Žarko Ilin, Vitomir Vidović i Aleksandar Sedlar su tokom trajanja događaja izneli snažne poruke i konstruktivne predloge o tome kako povećati prihod po hektaru.

Izvor: RTV