Naslovna Poljoprivreda Krompir, Mongolija, forvarderi i sve preko – najnovije vesti za sredu

Krompir, Mongolija, forvarderi i sve preko – najnovije vesti za sredu

491
0

Kakav je krompir usled ovih padavina? Otkud to da Mongolija dobija pomoć Srbije? Ko je kupio nove forvardere? Sremska Mitrovica radi šta? Nova pitanja, novi odgovori, nove vesti – sve novo, sve za naše čitaoce.

Krompir ili ne krompir, pitanje je sad

Mraz prethodne sedmice prouzrokovao je oštećenja od 20% do 70% useva rane krompira, dok ostalo povrće nije bilo pogođeno. Jedini proizvođači povrća u zaštićenom okruženju su morali povećati potrošnju energije znatno kako bi održali optimalnu temperaturu za useve.

Profesor Žarko Ilin je pojasnio situaciju vezanu za krompir. „Mraz koji se kretao u intervalu od -1°C i -2°C je oštetio rani naklijali krompir pre nekoliko dana. Oštetio je nadzemnu vegetativnu masu, oštećenja se kreću u različitim procentima, od 20% do preko 70% zavisi od intenziteta prizemnog mraza. To će u nekoliko odložiti vreme formiranja i nalivanja krtola ranog krompira. Za očekivati je, tamo gde se to desilo, da će pomeriti za nekih desetak dana vađenje ranog krompira“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, stanje stvari je takvo kakvo jeste, a uporedio je krompir sa ostalim uzgojnim povrćem. „Kod ostalih povrtarskih vrsta nema bilo kakve štete, s tim da su u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru dodatno trošili značajne količine energije s obzirom na niske temperature za zagrevanje, pre svega, u proizvodnji rasada“, naglašava on.

Ispomoć u Mongoliju i RS

Prema objavljenim rešenjima u Službenom glasniku, Vlada Srbije najavila je da će uputiti 17,7 miliona dinara (nešto više od 150.000 evra) iz tekuće budžetske rezerve Mongoliji kao humanitarnu pomoć za sanaciju posledica elementarne nepogode. Takođe će pružiti finansijsku podršku opštini Bileća u Republici Srpskoj u iznosu od 59 miliona dinara (oko 502.000 evra).

Foto: Freepik/(photo

Prema ranijem saopštenju Vlade, pomoć Mongoliji dolazi zbog teških snežnih padavina i ekstremno niskih temperatura koje su pogodile tu zemlju.

Vlada je nedavno izjavila da su brojne porodice koje se bave stočarstvom u Mongoliji, gde je ova grana poljoprivrede jedan od ključnih sektora ekonomije, našle se u teškoj materijalnoj i egzistencijalnoj situaciji usled obilnih padavina i niskih temperatura koje su dovele do zamrzavanja tla i otežavanja ili čak onemogućavanja ishrane stoke. Dodala je da je, prema procenama Crvenog krsta Mongolije, oko 50% ukupnog stanovništva pogođeno ovom katastrofom.

Foto: pixabay

Novac koji je prvobitno bio namenjen Ministarstvu finansija za eksproprijaciju zemljišta u cilju izgradnje kapitalnih projekata sada će biti preusmeren u tekuću budžetsku rezervu, a zatim će biti raspoređen Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije kako bi se obezbedila finansijska pomoć opštini Bileća u Republici Srpskoj.

Forvarderi za ponos

JP „Vojvodinašume“ je od kraja jula prošle godine intenzivno angažovano na popravci šteta koje su nastale usled superćelijske oluje. Prvo su se fokusirali na sanaciju šteta u gradskim područjima širom Vojvodine, a nakon toga su prešli na obnavljanje šteta u državnim šumama, posebno u Bačkom i Sremskom šumskom području. S obzirom na značajno povećanje obima posla u seči, izradi i transportu drvnih sortimenata krajem 2023. godine, JP „Vojvodinašume“ je sproveo javnu nabavku za dva forvardera „John Deere“ 1210G.

Izvor: JP „Vojvodinašume“

U uslovima sanacije šteta od vetra, prva faza transporta drvnih sortimenata odvija se u još težim uslovima nego obično, a samo visokokvalitetna savremena mehanizacija poput ova dva forvardera može ispuniti zahteve u pogledu dinamike i bezbednosti.

Pored povećanja efikasnosti u radu putem investiranja u savremenu mehanizaciju, JP „Vojvodinašume“ takođe stvara mnogo bolje i humanije uslove za radnicima (rukovaocima).

Izvor: JP „Vojvodinašume“

Sa nabavkom ova dva nova forvardera, JP „Vojvodinašume“ sada ima ukupno 26 ovakvih mašina u svom voznom parku koje su ključne za proizvodni proces, posebno na teškim terenima poput raskvašenog i vlažnog terena, gde traktorske ekipaže nisu efikasne.

Novo iz sremskomitrovačkog agrara

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica objavila je javni poziv za dodelu finansijske pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpeli štetu od olujnog nevremena koje je zadesilo ovaj kraj 19. jula prošle godine.

Izvor: Shutterstock/librakv

Marina Maksimović, direktorka Agencije, ističe da je prvi uslov koji je neophodno ispuniti kako bi se ostvarila finansijska pomoć jeste da je poljoprivrednom proizvođaču utvrđena šteta od strane Radne grupe za procenu poljske štete, koja je formirana prošle godine ispred Gradskih uprava za poljoprivredu.

Drugi uslov je da je poljoprivrednik vlasnik ili zakupac parcele na kojoj je nastala šteta. Neophodna dokumentacija koja se dostavlja uz zahtev uključuje fotokopiju lične karte, fotokopiju namenskog računa, kao i fotokopiju dokaza o vlasništvu ili ugovor o zakupu.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Javni poziv je otvoren do 13. maja, a iznos finansijske pomoći je 20.000 dinara. Kako ističu u Agenciji, podnosilac zahteva može da podnese samo jedan zahtev. A sve dodatne informacije mogu se dobiti na sajtu Agencije za ruralni razvoj.

Izvori: Dobro jutro, Nova ekonomija, Vojvodina uživo, Dnevnik