Naslovna Poljoprivreda Krompir, pivo, kobasice; festivali agrara u tri vesti

Krompir, pivo, kobasice; festivali agrara u tri vesti

89
0

Neki slave plemeniti krompir, neki uparuju pivo i dobru hranu, a neki sa svojim kobasicama gostuju u regionu i uspevaju onako junački. Saznajte o novim manifestacijama i festivalima u najnovijim vestima izlistanim u redovima ispod.

Pre svega (i posle svega) krompir

Ujedinjene Nacije su zbog velikog značaja i vrednosti koje krompir ima proglasile 30. maj za Svetski dan krompira. Ekološko društvo Dragačevo – Guča organizuje prvo obeležavanje ovog dana u Srbiji, koje će se održati danas u Guči.

Na skupu će biti organizovana diskusija o stanju proizvodnje, prerade i prodaje ovog povrća, kao i o potrebi udruživanja kad je krompir u pitanju. Pozvane su najvažnije državne, privredne i civilne organizacije iz Srbije.

Organizatori su pozvali ugostitelje, turistička i porodična domaćinstva, kao i ustanove koje pripremaju hranu širom Srbije, da obeleže Svetski dan krompira spremanjem jela i specijaliteta od krompira, koje će poslužiti svojim gostima, korisnicima i članovima porodice.

Izvor: Street Food Festival – zvanična Instagram stranica

„Gradski“ gradi gradacijski kvalitet

Preko 20 svetskih kuhinja na otvorenom, više od 80 vrsta piva iz preko 30 zemalja i mnoge druge atrakcije. Sve to čini da se Street Food Festival „Gradski“ već sada ističe kao centralni događaj leta u Beogradu. Festival, čiji je osnovni koncept spajanje hrane i piva, premijerno će se održati na Donjem gradu Kalemegdana od 22. do 25. avgusta ove godine.

„Gradski“ je u suštini Street Food Festival koji ima već šestogodišnju tradiciju. Ali je zbog novog koncepta kombinovanja hrane i piva, kao i proširenja na različite zone koje nude posetiocima različita iskustva, istovremeno postao najveći festival iz ove poznate gastronomske platforme koja promoviše craft food scenu. Ovaj festival je takođe i inicijativa za promovisanje kategorije piva koja postaje deo nacionalne tradicije, s ciljem da doprinese rastu celokupne pivske industrije.

Foto: Pixabay

Održavanje festivala na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, Donjem gradu Kalemegdana, na delu između Vidin kapije i kapije Karla VI, koji se sastoji od 8 različitih zona, dodatno doprinosi njegovoj privlačnosti.

Srpskim mesom u Hrvatskoj

U subotu, 25. maja 2024. godine, na inicijativu Udruženja „Baranjski Kulen“, delegacija Udruženja „Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid“ posetila je mesto Branjin Vrh u Hrvatskoj povodom Prvog festivala Baranjskog kulena. Tokom festivala imali su priliku da probaju različite vrste kulena koje su bile poslate na 2. Nacionalno ocenjivanje kulena.

Izvor: Ona/Telegraf

U popodnevnim časovima održan je panel pod nazivom „Proizvodni lanci u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda“. Na istom je delegacija uzela aktivno učešće. Takođe su na festivalu promovisali svoju manifestaciju, Srem Klob Kob Fest.

Na kraju dana, održan je sastanak sa predsednikom Udruženja „Baranjski Kulen“, Miodragom Komlenićem, i članom udruženja, Dejanom Šaroškovićem. Tokom sastanka su dogovoreni budući oblici saradnje između ova dva udruženja u okviru narednih manifestacija.

Izvori: AgroFin, AgroTV (1, 2)