Naslovna Blog „Krompirijada“ u Pečenjevcu: bliži se jubilej

„Krompirijada“ u Pečenjevcu: bliži se jubilej

91
0

Utorak, 5. decembar, obeležila je sada već tradicionalna, a uskoro jubilarna „Krompirijada“ u leskovačkom selu Pečenjevce. Već 19 godina zaredom, ova manifestacija okuplja ljubitelje ove plemenite povrtarske kulture, a ove godine se beleže novi uspesi.

Brojni eksperti i uzgajivači su se okupili tog utorka u Domu kulture „Tihomir Rakić Veljko“ u Pečenjevcu. Među njima je bio i predsednik opštine, dr sci. med. Goran Cvetanović, koji se tom prilikom i obratio medijima.

Izvor: Medija centar 016

„Prošle godine smo slavili punoletstvo, čestitam na trajanju. Iz ovog kraja nam se predstavljaju svoje najbolje proizvode, a vredne domaćice razna jela spravljana od krompira. Grad Leskovac je uvek podržavao i ubuduće će podržavati manifestacije koje promovišu naše autentičnosti,“ naglasio je dr sci. med. Cvetanović.

U nastavku izjave, dr sci. med. je apostrofirao na koje sve načine Leskovac pomaže lokalne agrarne manifestacije. „Podržavajući festivale posvećene kruški, višnji, jagodi, paprici, krompiru, mi podržavamo naše selo, naše vredne domaće poljoprivrednike. Ove godine subvencije smo podelili ranije nego prethodnih godina. Ukupno je 831 proizvođač sa teritorije grada, u ukupnom iznosu od 46 miliona dinara, preuzeo ugovore o subvencijama. Od preuzimanja odgovornosti to je 9.558 proizvođača, i izdvojenih čak 370 miliona dinara. I kao što smo najavili u narednoj godini ćemo budžet, čije usvajanje će biti u četvrtak, samo za subvencije povećati na 101 milion dinara,“ naglasio je dr sci. med.

Izvor: Medija centar 016

„Krompirijada“ i ove godine takmičarskog karaktera

Miroslav Stanojević, direktor Doma kulture „Tihomir Rakić Veljko“, se nadovezao na izjave dr sci. med.-a i naglasio značaj ove manifestacije. „Ova ustanova kulture svoje aktivnosti između ostalog usmerava ka poljoprivrednim proizvođačima, i u skladu s njihovim potrebama organizuje ovakva dešavanja. Pre desetak dana u holu Doma kulture održana je podela ugovora o subvencijama poljoprivrednim proizvođačima koje dodeljuje grad Leskovac, a evo danas smo se okupili u slavu krompira,“ izjavio je Stanojević. „Sve to je organizovano uz svesrdnu saradnju i pomoć lokalne samouprave na čelu sa gospodinom doktorom Goranom Cvetanovićem koji su uz nas sve ove godine i zbog toga im dugujemo zahvalnost na pomoći u svemu.“

Dr sci. med. Cvetanović je nakon završene manifestacije Krompirijada, obišao imanje poljoprivrednika Stevana Đorđević koji je i diplomirani inženjer industrijskog menadžmenta. „Porodica Đorđević ima 80 hektara imanja u vlasništvu, uglavnom kukuruz, suncokret, ječam, sve ono što je domaćinstvu potrebno, ima sve potrebne mašine. Hvala vam što ste nas danas primili, hvala vam što se zajedno sa nama i želimo vam da budete još uspešniji u budućnosti,“ apostrofirao je dr sci. med.

Izvor: Medija centar 016

I sam Đorđević se obratio medijima, iskazavši iskrenu zahvalnost dr sci. med.-u i ostalim posetiocima. „Ako svi poljoprivrednici prestanu da rade, nećemo imati šta da jedemo, zato mislim da bi više ljudi trebalo da se bave ovim poslom, ima dosta lepota na selu, nije mi teško da radim. Do nedavno smo i krave čuvali, ali fizički ne možemo više da stignemo, ali smo počeli i da se bavimo voćarstvom, imamo šljivu, višnju,“ naglasio je Đorđević.

I ove godine, „Krompirijada“ je bila takmičarskog karaktera, te su nagrađeni sledeći učesnici:

  • Prvo mesto: Branimir Stevanović, iz Pečenjevce, nagrada akumulatorska prskalica
  • Drugo mesto: Goran Stevanović, iz Brestovca, nagrada trimer
  • Treće mesto: Mladen Jović iz Čekmina, nagrada motorna prskalica.

Izvor: Medija Centar 016