Naslovna Poljoprivreda Kruščićki beli luk: tradicija, kvalitet, kontinuitet

Kruščićki beli luk: tradicija, kvalitet, kontinuitet

327
0

U srcu Bačke, naselju Kruščić, ekipa „Bolje zemlje“ je naišla na celo jedno imanje gde beli luk uspeva već godinama unazad. Domaćin, Vukašin Ivanović, ugostio je Srđana i prokomentarisao uspeh njegovog luka – kulture koja je obeležila Kruščić, ali koje danas u ovom naselju nažalost jako malo ima.

Ivanović je svom prezimenjaku pojasnio zašto, za razliku od preporučenih agrotehničkih mera, izbegava da menja kulturu na svom imanju već jako dugo. Kako ističe, slaže se sa strukom da je u teoriji i te kako nužno zasaditi drugačije bilje na istoj zemlji nakon izvesnog perioda. Međutim, posebno je istakao da ga je praksa naučila da celoj problematici pristupa onako kako sezona nalaže. Drugim rečima, uz pravilnu brigu, predani rad, primenu tretmana u adekvatnom roku i detaljno zapažanje, zemlja može da se „odmori“ i već bude spremna za narednu sezonu za istu kulturu.

Zašto je nužno da se beli luk suši?

Ivanovićev beli luk ima izuzetno krupne glavice, od kojih svaka sadrži od 12 do 15 čena. Kako naš domaćin naglašava, svaki individualni češanj, nakon sadnje, rezultira u novom plodu. Samim tim, računanje plodoreda, prinosa i svega ostalog je znatno olakšana čak i početnicima.

Izvor: Bolja zemlja

Po pitanju samog uzgoja, našeg Srđana je interesovalo da li se beli luk navodnjava. Domaćin mu je pojasnio da je beli luk takva kultura da ne zahteva mnogo vode. Izuzetak je tokom većih i jačih suša, kada se navodnjava najviše do 3 puta.

Sam luk je već pun vlage kada se izvadi iz zemljišta, te je Ivanović posebno apostrofirao značaj dobrog skladištenja. Istakao je provetrenost, te čuvanje plodova u otvorenim gajbicama. Na taj način, prirodni vazduh struji i pomaže plodovima da se osuše i da pobele, a da ne istrule ili ne propadnu u tom procesu.

Izvor: Bolja zemlja

Njegovo gazdinstvo je porodično, i sve što može da se radi in-house, radi se. Svakako je Ivanović istakao da, kada je jek sezone, radi u proseku do 15 radnika u svakom trenutku.

Vukašinova priča o belom luku iz rodnog mu Kruščića se ne zaustavlja ovde, doduše. Na našem zvaničnom YouTube kanalu možete saznati više o ovoj hranljivoj, profitabilnoj kulturi. Zapratite nas!