Naslovna Mehanizacija Kruševac: Dodeljeni subvencionisani ramovi za traktore

Kruševac: Dodeljeni subvencionisani ramovi za traktore

68
0

Nesreće na putevima, nažalost, i dalje odnose živote nedužnih poljoprivrednika, te su ramovi za traktore i te kako nužni. Akcije za subvencionisanje istih i dalje traju, a evo imamo i nekih lepih rezultata iz Kruševca.

Izvor: Grad Kruševac

Subvencionisani zaštitni ramovi za traktore su dodeljeni poljoprivrednicima u Kruševcu, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, istakao je da će se praksa nastaviti i ubuduće, jer na taj način direktno doprinosimo očuvanju života onih koji upravljaju traktorima. Vesić je naglasio da je ministarstvo koje vodi ove godine izdvojilo dodatnih 125 miliona dinara za nove zaštitne ramove, kako bi vozači traktora bili bolje zaštićeni.

Prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, pre dve godine u saobraćajnim nesrećama, kako na putevima tako i van njih, život je izgubilo ukupno 81 osoba koje su upravljale traktorima, dok je prošle godine taj broj bio 52.

Izvor: Grad Kruševac

„To znači da smo za dve godine ove akcije uspeli da smanjimo za 29 lica broj poginulih i ako nastavimo na ovaj način verovatno će većina onih koji voze traktore biti bezbedna“, dodao je Vesić.

Ramovi visokog kvaliteta, kakve ratari i zaslužuju

U tom smislu, istakao je da će od 1. januara sledeće godine biti obavezno da traktori imaju zaštitne ramove prilikom vožnje na putevima. Vesić je naknadno poručio da se ta mera sprovodi jer zaštitni ramovi direktno doprinose očuvanju ljudskih života. On je istakao da je važno da nastave s tom inicijativom i zahvalio se svima koji su se odazvali u velikom broju. Takođe je najavio da će nastaviti u istom pravcu.

Izvor: Grad Kruševac

U nastavku izjave, ministar je istakao da je ovo zajednička inicijativa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja se sprovodi s ciljem unapređenja bezbednosti u saobraćaju. Pritom je najavio da će njegovo ministarstvo naredne nedelje raspisati konkurs za inovativna rešenja u ruralnim područjima, kao što su postavljanje semafora i uređenje zona oko škola.

„Vrednost konkursa je oko 200 miliona dinara. A mi finansiramo 50%. Pozivam sve lokalne samouprave – Kruševac, Trstenik, Ćićevac i sve ostale da se jave,“ dodao je Vesić

Izvor: Grad Kruševac

Tanasković o ramovima

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, zahvalila je, između ostalog, ministru Vesiću i Agenciji za bezbednost saobraćaja na ideji koja se realizuje već drugu godinu.

Ona je rekla da su prepoznali potrebu da se obezbede i oni koji još uvek nisu odlučili da kupe novu mehanizaciju. Pritom je i izrazila nadu da će svi u što kraćem roku zameniti svoje stare traktore novim i modernijim. Sve ovo uz napomenu da je država spremna da u tome pomogne, naravno.

Izvor: Grad Kruševac

Takođe je najavila da će na jesen ove godine biti objavljen poziv za poljoprivrednike u okviru programa IPARD III. Dotični im omogućava od 65-75% povrata za kupljenu mehanizaciju. Javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za upotrebljavane traktore je raspisala Agencija za bezbednost saobraćaja.

Branko Stamatović, vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, izrazio je zadovoljstvo zbog podele zaštitnih ramova. On je dodao da svake godine u saobraćajnim nezgodama sa traktorom gubimo veliki broj ljudskih života. Naveo je da je prošle godine i ove godine podeljeno ukupno oko 7.000 zaštitnih ramova za traktore. Uz to je pozvao sve građane koji poseduju traktore, a nemaju zaštitnu strukturu, da se prijave.

Izvori: AgroTV, Grad Kruševac