Naslovna Blog Kuća od slame (za tople dane)

Kuća od slame (za tople dane)

107
0

Kuće od slame i blata nisu ništa novo. Gradile su se vekovima, a danas dobijaju na značaju zbog velike uštede prilikom gradnje i održavanja.  Mladi par iz Vojvodine, Ivana Bogdanov (38) i Dušan Crkvenjakov (32), izabrao je ekološki način stanovanja, izgradeći svoj dom od slame u okolini Boljevca, u podnožju Rtnja, sa prelepim pogledom na planinu Tupižicu.

Srećni par je u svom domu dočekao medije da zdušno govori o svom životu u njihovom udobnom, ekološki propisnom domu. „Presrećni smo što ćemo ovu zimu provesti u svom domu koji smo sami stvorili. Možda smo malo požurili sa useljenjem, ima još dosta toga da se radi, ali nismo više imali strpljenja da čekamo, a radove ćemo nastaviti kako se ukaže prilika,“ istakla je Bogdanov.

Video Screenshot
Izvor: DW Serbia

Ono kad je kuća od slame idealna za život

Par Bogdanov-Crkvenjakov je u saslušju sa prirodom. Oboje su vegetarijanci i oboje zaljubljeni u prirodu. „Korona nas je zatekla u Kini. Zamislite da ste zarobljeni u gradu od 25 miliona stanovnika i da ne smete nigde da se krećete, da ne možete da nabavite osnovne stvari. Veoma ružno iskustvo. Tada smo se dogovorili da čim se ukaže prilika kupujemo svoju zemlju i gradimo svoj dom,“ veli par.

Prema njihovim rečima, u Kini su već kaparisali deo zemlje. Kako kažu, investiraju polako u svoju budućnost. Budućnost, treba apostrofirati, koja deluje toplo. I ne samo zbog štednjaka na drva, već i zbog same pozicije kuće i velikih prozora na južnoj strani po sistemu “pasivne solarne kuće”.

Video Screenshot
Izvor: DW Serbia

Sve prirodno, sve funkcioniše

Polja od slame, dominantno drvo i ostali prirodni materijali stvaraju atmosferu topline, sigurnosti i prijatnosti, iako se lokacija nalazi u području poznatom po divljim životinjama. Kišnica im služi kao tehnička voda, dok struju dobijaju od solarnih panela. Za grejanje, kuvanje i pečenje koriste štednjak, koji takođe funkcioniše kao bojler, budući da paneli nemaju dovoljnu snagu za pravi bojler. Ipak, nemaju prigovora, jer poseduju sve neophodne uređaje za udoban život.

„Ne, ovo je savršeno mesto za život i ne doživljavamo ovo kao divljinu,“ naglašavaju srećno domaćini. „Imamo i komšije, ljudi istih shvatanja i potreba kao i mi, a i naše kućne ljubimce, tako da nemamo osećaj izolovanosti i usamljenosti.“

Video Screenshot
Izvor: DW Serbia

Oba partnera rade onlajn, predaju engleski jezik Kinezima i pritom obavljaju još neke poslove. „Svaki slobodan trenutak koristimo da sređujemo imanje i kuću. Stalno se pitamo ima li kraja ulaganjima, iako smo svesni da smo tek krenuli. Kada smo se vratili pre tri godine odmah smo došli ovde i u početku stanovali u Zaječaru zimi, a leta provodili na imanju, u kamp kućici. To je bio naš prvi dom. Kuću smo počeli da gradimo marta prošle godine i oduševljeni smo što smo za tako kratko vreme uspeli da se uselimo, jer većinu poslova radili smo sami,“ dodaju oni.

Izvor: Dobro jutro